½ l vettä
2-3 tl suolaa
1½ dl soijajauhoja
noin 1 l vehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
½ dl oliiviöljyä

Pinnalle
pala kesäkurpitsaa
kurpitsansiemeniä
oliiviöljyä

---

1. Kuumenna neste hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi, 42-asteiseksi. Lisää suola.

2. Lisää hiiva soijajauhoihin ja alusta ne nesteeseen vähän kerrallaan vehnäjauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa hyvin. Lisää lopuksi öljy ja vielä vähän jauhoja. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Leikkaa juustohöylällä kesäkurpitsasta ohuita siivuja. Ripottele niiden päälle vähän suolaa. Pyyhi pinnalle nousseet pisarat ja ylimääräinen suola talouspaperilla.

4. Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipannulle tai uunipellille. Leipä saa olla raakana 2-3 senttiä korkea. Kohota liinan alla 20 minuuttia. Painele rystysillä kevyesti kuoppia leivän päälle. Koristele leipä kesäkurpitsaviipaleilla ja kurpitsansiemenillä. Paista leipää 200 asteessa uunin alatasolla 20-30 minuuttia. Lorauta valmiille leivälle hieman oliiviöljyä.

Vinkki! Voit taputella taikinasta myös kaksi pyöreää leipää.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.