Syksyn mehevistä sipuleista kuvataiteilija Harri Kivi loihtii Aleksis Kiven päivän sopan. Sekaan hän heittää kymmentä yrttiä ja maustetta.
Syksyn viiletessä on mukavaa tarjoilla vieraille sipulikeittoa teen, viinin, hyvän seuran ja ohjelman ohella.
En ole vuosikymmeniin mitannut määriä lusikoilla, desimitoilla, vaan fiilispohjalta kästuntumalla.
Siksi tässäkään Aleksis Kiven päivän sopan ohjeessa ei ole apuna tahi riesana mittalukuja.
Aikoinaan keittelin ensiksi luita liemeksi, mutta nykyään ”puol vegaanifeministinä” en moiseen kuolonsorkkien hämmentelyihin enää sorru.
Fenkolia, inkivääriä ja runsaasti rakuunaa...
Sipulit kannattaa urakalla ensin kuoria ja pilkkoa mukaviksi, suuhun kauhottaviin kokoihin.
Käytän keltasipulit ja punasipulit mietoisella pannulla ja kuullotan ne voissa ja oliiviöljyssä letkeiksi.
Joukkueen jäseniksi samoin hellästi pannutan tuoretta fenkolia ja inkivääriä.
Luomukasvisliemikuutioita ja tuoreita laakerinlehtiä tipottelen veteen kuumiin oloihin ämpärin kokoiseen kattilaan.
Kivisessä morttelissa käy rosepippuri, jaavanpippuri, anis, jeera, timjami ja kumina.
Sipulit siirtyvät keitinveteen, samoin kuin summittaisesti rouheeksi murskatut valkosipulinkynnet. Sekaan hymyilevää makua vahvistamaan loraus siirappia ja soijakastiketta.
Pippurit pienellä viiveellä perään ja mukaan runsaasti rakuunaa.
Sopan salaisuus on pitkä haudutusaika. Keitto kypsyy vielä myös jäähtyessään. Plastisuutta keitos saa, kun se käy parvekkeella tai muualla viileässä yövieraana ennen tulevan päivän juhlaisuutta.
Soppa kiittää, kun tarjoiltaessa se saa seurakseen fenkolista vahvuutta napanneita, pienen pieniä suupalan kokoisia sämpylöitä.
Sanan mestarin ja kissan kunniaksi
Itse tarjoilen tätä vuosittaisena perinteenä Aleksis Kiven kunniaksi, yleisölle vapaana taiteiden iltana 10.10. Harri Kivi Showroomissa Helsingin Merihaassa.
Silloin muistan julkisesti neroa kirjailijaa sekä burmakissaani, jolla oli sama nimi kuin runon ja sanan säilän mestarilla.
Tähän malliin syntyy taloudellinen tavishyvis "kyynelkeitto" ja elämyksellinen tarjoiluehdokas vaikka Minna Canthin päivän kemuihin.
Juhlitaan yhdessä.
Terveisin Harri Kivi, kuvataiteilija ja kissojenhoitaja
Lue myös
Katso myös
Jorma Uotinen avaa Harri Kiven näyttelyn kirjaimellisesti pyörähtämällä.
Harri Kiven kiinnostava ja värikäs Olipa päivä Kodin Kuvalehden numerossa 18, joka on ilmestynyt 11.9.2014.