noin 12 palaa

3 dl kädenlämpöistä vettä
noin 20 g hiivaa
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
(4 limetinlehteä tai 3 tl raastettua limetin- tai sitruunankuorta)
noin 7 dl vehnäjauhoja

Päälle
noin 2 limettiä viipaleita
noin ½ dl oliiviöljyä
sormisuolaa

---


1. Liuota hiiva puoleen kädenlämpöisestä vedestä. Lisää öljy ja loppu vesi. Sekoita joukkoon suola ja hienonnetut limetinlehdet. Alusta taikinaan puolet jauhoista yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja jatka vaivaamista koneella noin 5 minuuttia (jos vaivaat taikinan käsin, aikaa kuluu noin 20 minuuttia.)

2. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä. Levitä taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (25 x 25 cm). Tee taikinaan sormilla noin sentin syvyisiä koloja. Valuta koloihin öljyä ja nosta päälle limettiviipaleita. Viimeistele suolalla.

3. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kullanruskea.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.