10-12 palaa

Kääretorttupohja
4 munaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
kostutukseen maitoa

Täyte
2 dl vispikermaa
1-2 rkl sitruunamehua
sokeria maun mukaan
1 prk (300 g) luumumarmeladia
1 prk (200 g) vaniljatuorejuustoa (esim. Sunnuntai)

---


1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauhot ja kaakaojauhe siivilän läpi. Kääntele varovasti sekaisin. Levitä taikina uunipellille kevyesti voidellulle leivinpaperille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 5-9 minuuttia. Kumoa levy pöydälle toisen leivinpaperin päälle, jonka päälle on siroteltu reilusti sokeria. Poista paperi varovasti. Jäähdytä.

2. Vaahdota kerma. Mausta vatkausvaiheessa sitruunamehulla ja sokerilla.

3. Notkista luumumarmeladi ja tuorejuusto. Makeuta sokerilla halutessasi. Kostuta torttulevy kevyesti maidolla. Levitä ensin luumuseos levylle ja sen päälle napakka kermavaahto.

4. Kääri torttu napakalle rullalle. Anna vetäytyä paperiin käärittynä jääkaapissa muutama tunti.

Vinkki! Luumumarmeladiksi sopii hyvin torttumarmeladi.

Teksti Kiia Renko, kuva Nico Backström

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.