6 tartelettia

Taikina
125 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl kardemummaa
1–2 rkl kylmää vettä

Vaniljakiisseli
1 vaniljatanko
½ l maitoa
6 keltuaista
2 dl sokeria
¾ dl maissijauhoja

Lisäksi
10 isoa luumua
1½–2 dl sokeria
½ appelsiinin mehu

Pinnalle
sokeria

---


1. Valmista ensin taikina nyppimällä kaikki aineet nopeasti yhteen. Painele taikina 6 voidellun, matalareunaisen annosvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjiin reikiä haarukalla ja peitä reunat foliolla, jotta taikina ei valu alas paistamisen aikana.

2. Paista pohjia 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia. Poista foliot. Paista vielä 5 minuuttia. Jäähdytä.

3. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan maidon sekaan. Jätä myös tangon puolikkaat kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoitellen kiehumapisteeseen. Poista vaniljatanko.

4. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi maissijauhot koko ajan sekoittaen.

5. Lisää seokseen kuuma maito koko ajan sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on paksua. Jäähdytä.

6. Luumuja varten kuumenna uuni 180 asteiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperi.

7. Halkaise luumut ja poista kivet. Aseta puolikkaat leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Ripottele päälle sokeria ja appelsiinimehua. Paista 10–15 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmeitä, mutta pysyvät edelleen koossa. Jäähdytä.

8. Levitä vaniljakiisseliä tartelettipohjille ja levitä paistetut luumut päälle. Ripottele pinnalle sokeria.

Teksti Kiia Renko, ohje Hanna Gammon, kuva Lina Tegman

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.