Maksapatee

Koristele maksapatee juhlakuntoon laakerinlehdillä ja karpaloilla.

500 g sipulia
750 g vasikan tai naudan maksaa
300 g silavaa
1 rasia anjovisfileitä
1 rkl anjovispurkin lientä
3 munaa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl valkopippuria
2 rkl kuivattua meiramia
½ tl jauhettua maustepippuria
½ tl jauhettua mausteneilikkaa
1 ½ tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl kuohukermaa

Koristeluun
2 liivatelehteä
2 dl vettä
½ lihaliemikuutio
laakerinlehtiä
karpaloita tai puolukoita

Kuori ja raasta sipulit. Jauha maksa ja silava sekä sipuli-raaste kaksi kertaa lihamyllyssä. Voit tilata kaupasta myös valmiiksi jauhettua maksaa ja silavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hienonna anjovisfileet ja lisää sekaan ruokalusikallinen anjovispurkin lientä. Sekoita yhteen munien, jauhojen, mausteiden ja kerman kanssa. Sekoita kaikki raaka-aineet yhteen. Massaa tulee noin 1,8 litraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voitele haluamasi mallinen vuoka tai muutama pieni vuoka. Kaada pateemassa vuokaan. Laita korkeareunaiselle uunipellille vettä, jolloin saat vesihauteen. Nosta pateevuoka vesihauteeseen ja kypsennä uunin keskitasolla 150 asteessa noin1,5 tuntia. Peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa foliolla. Jäähdytä.

Koristelua varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Kiehauta 2 desilitraa vettä ja puolikas lihaliemikuutio. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne lihaliemeen. Jäähdytä haaleaksi.

Kaada liemi pateen päälle vuokaan. Asettele laakerinlehtiä ja karpaloita koristeeksi. Anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Vinkki! Jos teet pateeta joulu-lahjaksi 400 gramman foliovuokiin, riittää kypsennysajaksi noin tunti. Jos teet pateen isoon, 2 litran keraamiseen vuokaan, kypsennä sitä noin 1,5 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla