Appelsiininkuori ja kardemumma ovat mantelipiirakan juju.
Mantelipiirakan pohja
75 g voita tai margariinia
1 ½ dl fariinisokeria
1 kananmunan keltuainen
2 rkl appelsiinimehua
3–3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
150 g mantelijauhetta
2 dl tomusokeria
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
1 tl vaniljasokeria
1–2 tl kardemummaa
3 kananmunan valkuaista
Koristeeksi
kokonaisia, kuorittuja manteleita
Appelsiinisiirappi
2 appelsiinia
1 dl sokeria
Valmista pohja nyppimällä kaikki aineet pehmeäksi taikinaksi. Pingota leivinpaperi 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoka ja painele taikina jauhotetuin sormin sen pohjalle ja reunoille. Taikina saa nousta ainakin 2 cm vuoan reunoille.
Sekoita täytettä varten kuiva-aineet ja appelsiininkuoriraaste. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita mahdollisimman varovasti manteliseoksen kanssa. Levitä täyte vuokaan piirakkapohjan päälle.
Painele kokonaisia manteleita koristeeksi piirakan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon ja appelsiinisiirapin kanssa.
Valmista appelsiinisiirappi: Halkaise appelsiinit ja purista mehut. Keitä mehua ja sokeria kattilassa, kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi.