12 palaa

4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta
1 dl tomusokeria
2 rkl perunajauhoja
1 rkl murukahvia

Pinnalle
tomusokeria

---


1. Vatkaa valkuaiset ja sokerit kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Sekoita mantelirouhe, tomusokeri, perunajauhot ja murukahvi keskenään ja nostele marenkivaahdon joukkoon.

2. Piirrä leivinpaperin päälle lyijykynällä halkaisijaltaan noin 18 sentin kokoinen ympyrä esimerkiksi ruokalautasta apuna käyttäen. Levitä taikina ympyrän sisälle.

3. Kypsennä 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia, kunnes kakku on pinnalta rapea. Varmista kypsyys vielä nostamalla leivinpaperia uunipellin päältä ja katso, että kakun pohja on kypsän kullanruskea. Sisältä kakku saa jäädä mehevän kosteaksi.

4. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Vinkki! Kakun kanssa voi tarjota kermavaahtoa, jäätelöä ja hedelmäpaloja.

Teksti Suvi Rüster, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.