12-15 palaa

3 munaa
2 dl sokeria
100 g sulatettua voita
4 rkl vahvaa kahvia
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori

Kostutus
1 dl vastapuristettua appelsiininmehua
2 rkl cointreauta
½ dl sokeria

Kuorrutus
3 dl tomusokeria
noin 2 rkl appelsiinin mehua
kookoshiutaleita

---


1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita sulatettu voi ja vahva kahvi keskenään ja jäähdytä seos.

2. Sekoita kuivat aineet ja hyvin pestyn appelsiinin kuoriraaste keskenään. Lisää munavaahdon joukkoon voiseos ja kuivat aineet vuorotellen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

3. Voitele pyöreä, halkaisijaltaan 22 senttinen kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, on kakku kypsä. Jäähdytä ja kumoa leikkuulaudalle. Pese kakkuvuoka ja kuivaa huolellisesti. Nosta kakku takaisin vuokaan.

4. Sekoita kostutuksen aineet keskenään kattilassa. Kiehauta ja keitä 2-3 minuuttia, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja kaada kakun päälle.
Sekoita kuorrutuksen tomusokeri ja appelsiinin mehu ja levitä kakun pinnalle veitsellä.
Ripottele pinnalle kookoshiutaleita.

Teksti Suvi Rüster, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.