Näin teet itse herkullista leipäjuustoa

Kuuluisaa Lapin-herkkua eli leipäjuustoa voi tehdä myös kotona.

Ainekset:

4 l täysmaitoa (mielellään luomua)

1 rkl suolaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 rkl juustonjuoksutinta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mittaa maito ja suola isoon kattilaan. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi (n. 36 astetta).

Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella ja anna juustomassan tekeytyä lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia.

Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan kauttaaltaan ristiviiltoja esimerkiksi veitsellä, lusikalla tai pallovispilällä. Anna heran erottua juustomassasta n. 10 minuuttia.

Nostele juustomassaa kastellulla harsokankaalla vuorattuun pyöreään lävikköön. Painele juustomassaa samalla kevyesti heran irrottamiseksi. Kun kaikki juustomassa on kerätty lävikköön, taita harsokankaan reunat juuston päälle ja painele vielä kevyesti heraa pois. Nosta lävikkö kulhon päälle. Siirrä juusto jääkaappiin valumaan yön yli. Kulho kerää valuvan heran.

Kumoa juusto läviköstä reunalliseen uunivuokaan, joka kerää juustosta paiston aikana irtoavan heran.

Paista juusto 275-asteisen uunin ylätasossa ruskeapilkulliseksi. Jos uunissasi on grillitoiminto, käytä sitä juuston paistamiseen.

Vinkki! Perinteisesti leipäjuusto paistetaan juustolaudalla avotulella.

Juustonjuoksutinta saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, yleensä juusto-osastolta, tai apteekeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla