6–8 palaa

Pohja
75 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ dl kylmää vettä

Täyte
1 ps vanhanajan vaniljakastikejauhetta
2½ dl maitoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 muna
¾ dl sokeria

Päälle
1 tlk (400 g) säilykepäärynän puolikkaita
tomusokeria

---

Nypi pohjan aineet pehmeäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista jauhoja. Kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa tunti.

Sekoita tällä välin vaniljakastikejauhe maidon kanssa. Anna vetäytyä jääkaapissa. Sekoita tuorejuusto munan ja sokerin kanssa. Valuta päärynöistä neste pois talouspaperin päällä.

Painele taikina voidellun, pitkulaisen tai pyöreän (halkaisija 22–24 cm) vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjalle tuorejuustoseosta. Kaada sen päälle vaniljakiisseli.

Paista 180 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Asettele päärynänpuolikkaat piirakan päälle. Sirottele päälle juuri ennen tarjoilua tomusokeria.

Vinkki! Piirakan päälle sopivat myös paahdetut mantelilastut. Voit sulattaa suklaata ja tehdä siitä koristeraitoja piirakan päälle. Täytteeseen tulee siis 1 pussi vaniljakastikejauhetta, ei 1 purkki tai paketti.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.