Pohja
150  g sulatettua voita tai margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 raastettua hapahkoa omenaa (raasteena 4 dl)
1 dl maitoa

Pähkinäkrokanttikuorrutus
100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
200 g pähkinöitä, esim. pekaani, suolapähkinä ja cashewpähkinä
mustapippuria

---


1. Sekoita sulatettu rasva ja sokeri kulhossa. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kevyesti sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi. Lisää taikinaan vuorotellen omenaraastetta, jauhoseosta ja maitoa.

2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjakakkuvuokaan. Paista 175-asteessa uunin alatasolla 30-35 minuuttia.

3. Mittaa kattilaan paloiteltu voi, fariinisokeri ja kerma. Kiehauta seos ja keitä 5 minuuttia, kunnes seos sakenee ja tulee kinuskimaiseksi. Kääntele joukkoon kevyesti rouhitut pähkinät ja ripaus pippuria.

4. Ota kakku uunista ja kaada seos kakkupohjan päälle. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 8-10 minuuttia, kunnes kuorrutus on kauniin ruskea. Anna jäähtyä vuoassaan. Irrota irtopohjavuoasta tarjoiluvadille ja ripottele pinnalle halutessasi tomusokeria. Kakku säilyy mehevänä huoneenlämmössä 5-6 päivää.

Teksti Suvi Rüster, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.