4 hengelle

200 g (noin 3 dl) kevyesti paahdettuja hasselpähkinöitä
4 munaa
150 g (noin 1,8 dl) pienikiteistä sokeria, esim. Siro
3 - 4 rkl maitoa

Vuokaan
voita ja pähkinärouhetta

---


1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Jauha pähkinät jauhoksi tai käytä kaupan valmista pähkinäjauhetta. Vatkaa munat ja 100 g sokeria (noin reilu desi) vaahdoksi.

2. Sekoita loppu sokeri pähkinäjauhoihin. Sekoita seos vaahtoon varovasti siivilän läpi. Lisää taikinaan tilkka maitoa.

3. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 senttinen torttuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20 minuuttia uunin keskitasolla. Jäähdytä ja tarjoile zabaglione-kastikkeen (ks. ohje: Zabaglionekastike) kanssa.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.