Pukinparta on sympaattinen aamuvirkku kukkija, jonka kukkanuput ovat hyvää syötävää.

Pukinparta tai piennarpukinparta jää löytämättä, jos luonnossa patikoija on aamutorkku. Pukinparta nimittäin avaa kukkansa aamuvarhain ja sulkee ne jo kello yhdentoista jälkeen. Kukkimisaikaan vaikuttaa tietysti kasvupaikka ja valo. Englanniksi kasvilla on sen kukintaa kuvaava sympaattinen nimi Jack go to bed at noon eli Jack mene sänkyyn puolelta päivin.

Kun kerran löydät pukinparran, pane paikka mieleen, sillä kasvin nuput ja hennot nuppuvarret ovat mainiota syötävää. Voit nopeasti ryöpätä ne kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä, tai pyöräyttää pannulla voi-öljyseoksessa.

Ellei satu löytämään todella laajaa kasvustoa, syötävää ei tietenkään tule paljon, mutta muutamakin nuppu maistuu munakkaassa tai vaikka kesäisessä pyttipannussa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.