Sekaleipä

2 kpl 

2 dl valmista juurta
2 dl vettä
1 dl ruis- vehnä, tai kaurarouhetta
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
2 rkl siirappia
½–1 tl suolaa
1 dl leseitä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
noin 2 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Pinnalle
auringonkukan-, pellavan- tai kurpitsansiemeniä

---

 

1. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon rouhe ja maltaat. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. 
Lisää rouheseokseen taikinajuuri ja loput ainekset ensin lusikalla, sitten kädellä sekoittaen. Alusta pehmeäksi taikinaksi ja anna levähtää liinalla peitettynä noin 10 minuuttia. Vaivaa taikinaa kulhossa muutama minuutti ja jätä liinan alle lepäämään. Toista kaksi kertaa.

2. Voitele kaksi noin litran vetoista vuokaa ja ripottele vuokiin hiukan haluamiasi siemeniä tai leseitä. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahteen osaan. Taputtele taikinapalat vuokien levyisiksi levyiksi ja kääri rullalle. Nosta rullat vuokiin, peitä liinalla ja kohota kaksinkertaisiksi, noin tunti. Suihkauta leiville vettä ja ripottele pinnalle siemeniä.

3. Paista leipiä ensin 225 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 15 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 30 minuuttia, kunnes leivät ovat kypsiä.
Tarkista kypsyys kumoamalla leivät vuoasta. Jos pohja on pehmeän oloinen, laita leivät ilman vuokaa uuniritilälle ja jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittelemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teksti Marita Suontausta, kuva Arto Vuohelainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla