Pohja
200 g keksejä, esim. mantelikeksejä
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
¾ dl sitruunamehua
3 tl raastettua sitruunankuorta
3 dl kreikkalaista- tai ruokajogurttia
1 prk (200 g) ranskankermaa
1 dl hunajaa

Koristeluun
sitruuna- tai limettilohkoja
pistaasipähkinöitä

---


1. Sulata voi. Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Painele 24-senttisen voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Säilytä jääkaapissa.

2. Liota liivakoita kylmässä vedessä 10 minuuttia.

3. Kiehauta sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot kuumaan mehuun. Jäähdytä 5-10 minuuttia.

4. Sekoita kaikki muut aineet yhteen ja tarkista maku. Lisää halutessasi sitruunaa tai hunajaa.

5. Lisää seokseen lopuksi haalea liivatemehu ja sekoita hyvin. Anna hyytyä vartti viileässä. Kaada täyte sen jälkeen kakkupohjalle. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa.
Koristele piiras.

Vinkki! Saat piiraalle kastikkeen, kun soseutat pakastevadelmia ja maustat soseen sokerilla ja sitruunamehulla. Lisää halutessasi tilkka vettä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.