Uunipellillinen

5 dl vettä
2½ dl turkkilaista jogurttia
3 rkl hunajaa
3 tl suolaa
2 ps kuivahiivaa
3 dl spelttihiutaleita tai isoja kaurahiutaleita
13–13½ dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Koristeeksi
kivettömiä oliiveja
kirsikkatomaatteja

---


1. Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöistä kuumemmaksi. Liuota sekaan hunaja ja suola.

2. Sekoita kuivahiiva hiutaleiden sekaan ja lisää nesteeseen jauhojen kanssa.

3. Lisää jauhoja vähän kerrallaan öljyn kanssa ja alusta taikina. Se saa jäädä jopa hieman löysäksi. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille ja alusta jauhotetuin käsin ilmakuplat pois. Painele taikina uunipeltiä vähän pienemmäksi levyksi, noin kolmen sentin paksuiseksi.

5. Nosta taikina leivinpaperin avulla uunipellille ja kohota vielä 15–20 minuuttia liinan alla.

6. Voitele leipä vedellä ja koristele oliiveilla sekä halkaistuilla kirsikkatomaateilla.

7. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Peitä leipä leivinpaperilla ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä liinan alla ja leikkaa pieniksi paloiksi.

Teksti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.