Taikinajuuri
Ainekset
Työvaiheet
- päivä. Sekoita jauhot, piimä ja vesi noin puolen litran vetoisessa kannellisessa astiassa tasaiseksi seokseksi. Lisää rusinat halutessasi. Ne antavat mukavan aromin. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
- päivä. Lisää seokseen 1 rkl käyttämiäsi jauhoja ja ½ dl haaleaa vettä. Sekoita hyvin ja peitä kannella. Jätä taas vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
- päivä. Nyt pitäisi seoksen pinnalla näkyä pientä poreilua. Tee jauho-vesilisäys ja jätä taas vuorokaudeksi huoneenlämpöön.
- päivä. Neljäntenä päivänä taikinajuuren määrän pitäisi olla jo selvästi kasvanut käymisen ansiosta. Sekoita sitä, poista rusinat ja kaada noin ¾ pois. Voit heittää sen pois tai laittaa kannellisessa rasiassa jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontakertaa. Herättele juurta lisäämällä siihen 1 dl vettä ja reilu 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Seos on kuin lettutaikinaa. Sulje kansi ja jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Nyt taikinajuuren tulisi poreilla selvästi.
- päivä. Herättele juurta kuten edellisenä päivänä (tästä erästä ei kannata ottaa talteen juurta) ja anna seistä huoneenlämmössä peiteltynä taas vuorokausi.
- päivä. Kuudentena päivänä taikinajuuri kuplii kunnolla ja sillä voi jo leipoa leipää. Jos kuitenkin haluat lievästi happaman maun leipiisi, toista juurelle neljännen päivän käsittely vielä parina päivänä.
Vinkki! Jos leivontavalmis taikinajuuri ei tunnu kohoavan hyvin, mutta sen maku ja tuoksu ovat raikkaan happamat, lisää siihen vesitilkkaan liuotettu ¼ pkt tuorehiivaa, jotta taikina kohoaisi.
Taikinan herättely: Taikinajuuri säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa muutaman viikon. Lepotilassa se muuttuu epämääräisen näköiseksi seokseksi, jossa jauhoseos on painunut pohjaan ja vesi noussut pinnalle. Ota ruokalusikallinen jauhoseosta kulhon pohjalta puhtaaseen kulhoon. Sekoita joukkoon ½ dl vettä ja 1 dl jauhoja. Jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön kannen alle ja herättele sitten juurta kuten perusjuuren ohjeessa neljännen päivän kohdalla.
Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.