Tattari on mainio proteiininlähde ja sopii hyvin marjapuuroon

Tattari sopii keliaakikoille ja on myös hyvä proteiininlähde. Lue vinkkejä tattarijauhojen käyttöön ja kokeile herkullista marjapuuroa.

Tattari on tatarkasvin siemenistä jauhettua gluteenitonta jauhoa. Maku on melko voimakas, joten siksi ei-keliaakikot voivat korvata osan tattarista vehnäjauhoilla, ohralla tai rukiilla. Kokeile suhdetta 1 dl vehnäjauhoja = ¾ dl tattarijauhoja.

Koska tattarista leivottuun leipään ei muodostu sitkoa, joka tekee leivästä kuohkeaa ja pehmeää, pelkästä tattarista leivotut leivonnaiset ovat tavallista kovempia ja ehkä sitkeämpiä. Siksi tattari sopii erityisen hyvin osaksi jauhoja. Esimerkiksi leipätaikinan, jossa on 8 dl jauhoja, voi leipoa niin, että 6 dl on vehnäjauhoja ja 2 dl tattarijauhoja.

Tattarijauhoista voi valmistaa myös piirakkapohjia sekä suolaisille että makeille piirakoille. Smoothienkin sekaan voi laittaa 0,5–1 dl tattarihiutaleita. Tattari sopii myös kastikkeiden suurustukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japanilaiset soba-nuudelit on valmistettu tattarista. Ne ovat terveellisempi vaihtoehto vehnänuudeleille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tattaria saa jauhoina, hiutaleina, kokonaisina suurimoina ja rikottuina suurimoina. Kokonaisten ja murskattujen suurimoiden keittoaika on 2–3 tuntia. Niistä valmistettu tattaripuuro on lähes Venäjän kansallisruokaa. Nopea puuro syntyy hiutaleista 5–10 minuutissa.

Tattari on hyvä proteiininlähde. Se sisältää ihmiselle välttämätöntä lysiini-nimistä aminohappoa enemmän kuin useat viljat. Aloita kokeilu varovasti, makuun totutellen.

Idätetyistä tattarinjyvistä saa mahtavaa puuroa, haudutettua tai raakapuuroa. Tässä marjapuuron ohje.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla