Tee ihanat kastikkeet grilliruualle

Oikein valitut kastikkeet ja muut seuralaiset tekevät grilliruuasta viimeistellyn aterian.

Sitruunavoi

2 sitruunaa
150 g huoneen-lämpöistä voita

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pese sitruunat. Raasta kuoren keltainen osa hienoksi. Purista sitruunoiden mehu. Kuumenna mehu, ja kiehauta kuoriraaste nopeasti mehussa. Anna jäähtyä. Sekoita sitruunankuori-mehuseos voin joukkoon huolellisesti. Muotoile voista yksi tai useampi tanko tuorekelmun avulla. Ylimääräiset voitangot voit pakastaa ja käyttää myöhemmin. Viimeistele makuvoilla grillattu liha, kala tai kasvikset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Basilika-aioli
2 valkosipulinkynttä
2 keltuaista
1 tl dijoninsinappia
1 rkl sitruunan mehua
½ tl suolaa
n. 2 ½ dl rypsiöljyä
½ dl tuoretta basilikaa
hienonnettuna
(1 rkl vasta raastettua
parmesaania)
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä ne keltuaisten, sinapin, sitruunamehun ja suolan kanssa. Lisää rypsiöljy ohuena nauhana, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää öljy vähitellen, jotta seos ei juoksetu. Sekoita hienonnettu basilika (ja parmesaani) valmiin majoneesin joukkoon. Sopii dippikastikkeeksi kaikelle grilliruualle.
Vinkki! Majoneesi ei juoksetu niin helposti, kun käytät huoneenlämpöisiä raaka-
aineita.


Espanjalainen romesco
3 punaista paprikaa
1 dl täysmajoneesia
1 tl tabascoa
ripaus suolaa

Grillaa paprikoita kuumassa grillissä tai uunissa grillivastuksilla. Kääntele välillä. Paprikoiden kuori saa mustua täysin. Siirrä kuumat paprikat muovipussiin höyrystymään. Sulje pussin suu ja anna jäähtyä pussissa. Ota paprikat pussista, poista niistä siemenkota ja kuori sormin. Laita paprikoiden liha, majoneesi ja tabasco tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Mausta suolalla.
Tarjoa kastike kylmänä grillatun broilerin, possun tai kasvisten kanssa.


Hedelmäinen currykastike
2 sitruunamelissan oksaa
¼ tuoreesta, kuoritusta ananaksesta
½ mangon hedelmälihaa
1 prk (150 g) crème fraîchea
1 limetin mehu
1 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl mietoa currytahnaa
2 passiohedelmää
ripaus suolaa


Nypi sitruunamelissan lehdet. Paloittele ananas ja mango. Laita sitruunamelissa ja hedelmälihat tehosekoittimeen. Lisää crème fraîche, limetin mehu, chilikastike ja currytahna. Aja tasaiseksi (voit käyttää myös sauvasekoitinta). Halkaise passiohedelmät ja ota hedelmäliha lusikalla kuorenpuolikkaista. Lisää se kastikkeeseen. Mausta suolalla. Tarjoa kastike grillatun broilerin tai porsaanlihan kanssa.


Kylmä chilitomaattikastike
2 chilipalkoa
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
5 kypsää keskikokoista tomaattia
1 ruukku korianteria
2 rkl raastettua, tuoretta tai
säilöttyä inkivääriä
tilkka rypsiöljyä
ripaus suolaa


Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Halkaise chilit ja poista siemenet. Lohko
tomaatit. Hienonna korianteri karkeaksi ja raasta inkivääri valmiiksi. Kuumenna kattila, lisää öljy, sipulit ja chilit ja kuullota noin 15 sekuntia. Lisää tomaatit ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Nosta kattila liedeltä, lisää inkivääri ja korianteri joukkoon. Aja kastike tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Halutessasi voit pusertaa kastikkeen vielä tiheän siivilän läpi. Mausta suolalla ja jäähdytä. Tarjoa grillatun vaalean lihan tai kalan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla