noin 2 litraa chutneyta

1 kg kypsiä tomaatteja
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1-2 juuripersiljaa tai pala juuriselleriä
3 (noin 200 g) uutta sipulia
8 isoa valkosipulinkynttä
2 limetin mehu
4 laakerinlehteä
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl timjamia
1 pieni kuivattu chili tai
½ tl chilihiutaleita
3 dl valkoviinietikkaa
2 dl vaaleaa muscovadosokeria tai fariinisokeria
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
1½ -2 rkl suolaa

---

1. Pane tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen, jolloin kuori irtoaa helposti. Kuori tomaatit. Halkaise tomaatit ja poista kannat. Kuutioi tomaatit. Poista paprikoista siemenet. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi juuripersilja tai selleri sekä sipulit ja valkosipulinkynnet. Purista limetin mehu. Pane ainekset teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää laakerinlehdet, huhmaressa hienonnetut fenkolinsiemenet ja timjami sekä chili.

2. Mittaa kattilaan etikka, sokerit ja suola. Keitä seosta, kunnes se alkaa olla sakeaa, mutta vielä valuvaa.

3. Purkita chutney puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje puhtailla kansilla. Säilytä kylmässä.

4. Tarjoa paistettujen liha- tai kalaruokien, curryjen ja pataruokien lisäkkeenä. Käytä chutneytä myös keittojen ja kastikkeiden maustamisessa sekä hyvien voileipien päällysteenä.

Teksti Mervi Melasniemi, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.