noin 2 litraa chutneyta

1 kg kypsiä tomaatteja
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1-2 juuripersiljaa tai pala juuriselleriä
3 (noin 200 g) uutta sipulia
8 isoa valkosipulinkynttä
2 limetin mehu
4 laakerinlehteä
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl timjamia
1 pieni kuivattu chili tai
½ tl chilihiutaleita
3 dl valkoviinietikkaa
2 dl vaaleaa muscovadosokeria tai fariinisokeria
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
1½ -2 rkl suolaa

---

1. Pane tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen, jolloin kuori irtoaa helposti. Kuori tomaatit. Halkaise tomaatit ja poista kannat. Kuutioi tomaatit. Poista paprikoista siemenet. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja kuutioi juuripersilja tai selleri sekä sipulit ja valkosipulinkynnet. Purista limetin mehu. Pane ainekset teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää laakerinlehdet, huhmaressa hienonnetut fenkolinsiemenet ja timjami sekä chili.

2. Mittaa kattilaan etikka, sokerit ja suola. Keitä seosta, kunnes se alkaa olla sakeaa, mutta vielä valuvaa.

3. Purkita chutney puhtaisiin, kuumiin purkkeihin ja sulje puhtailla kansilla. Säilytä kylmässä.

4. Tarjoa paistettujen liha- tai kalaruokien, curryjen ja pataruokien lisäkkeenä. Käytä chutneytä myös keittojen ja kastikkeiden maustamisessa sekä hyvien voileipien päällysteenä.

Teksti Mervi Melasniemi, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.