Sarjassa ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat eksoottisen lempiarkiruokansa.
Frida Best asuu Englannissa miehensä Markin kotiseudulla Emsworthin pikkukylässä. Näin hän kertoo alueen ruokakulttuurista ja ruoanlaittotavoistaan:
"Englannin etelärannikolla sijaitseva kotikyläni Emsworth tunnetaan ruokafestivaaleistaan ja lähiruuastaan. Kasvikset, kaikki liha ja monet juustot ovat paikallisesti tuotettuja. Kylässämme on vihanneskauppa, kalakauppias ja kaksi lihakauppaa. Liha on erinomaista, edullista ja kotoisin 20 kilometrin säteeltä.
Englannissa pienyrittäjiä arvostetaan niin, että supermarkettienkin on pitänyt taipua: asiakkaiden vaatimuksesta monessa on nykyään lähiruokakäytävä tai -hylly.
Miltei jokaisesta maaseudun pikkukaupastakin saa tuoreita yrttejä ja aasialaisia mausteita: korianteria, sitruunaruohoa, thaibasilikaa, minttua ja tuoretta inkivääriä ja chilejä. Omat reissuni Aasiaan ja mausteiden saatavuus ovat vaikuttaneet siihen, että suurin osa arkiruuistamme on aasialaisvaikutteisia. Toki meille maistuvat myös englantilaiset klassikot Shepherd´s Pie ja Toad in a Hole, pannukakkua makkaroilla.
Suomalainen taustani näkyy siinä, etta osaan suolata ja säilöä kalaa, ja siinä, että pidän hapanmaitotuotteista ja kaaliruuista. Ajoittain minut valtaa hillitön kanelipullahimo. Suomesta tuon aina Oululaisen jälkiuunileipää ja jauhettua kardemummaa.
Ruuanlaitto on minusta rentouttavaa, enkä harrastanut eineksiä edes opiskeluaikoinani. Syömme aamupalan ja iltaruuan aina koko perhe yhdessä. Viikonloppuisin lapset usein suunnittelevat menun.
Minusta Britannian laaja kansainvälinen keittio on yksi maailman parhaista fuusiokeittiöistä ja Lontoo on maailman parhaita ravintolakaupunkeja. Raaka-ainevalikoimaltaan se ihan omassa luokassaan."
Fridan kesäkurpitsasalaatti
4–5 (noin 1 kg) keskikokoista kesäkurpitsaa (mielellään eri värisiä)
200 g pitkiä vihreitä papuja
150 g fetajuustoa (ei öljyssä)
Kastike
2 isoa valkosipulin kynttä
3 cm pätkä inkivääriä raastettuna
1 iso tai 2 pientä sitruunaa
2 vihreää chiliä
iso kourallinen tuoretta minttua
½ dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1–2 tl thaimaalaista kalakastiketta
suolaa
mustapippuria
Valmista ensin kastike. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Purista sitruunasta mehu. Halkaise chilit, poista siemenet ja silppua hienoksi. Silppua minttu hyvin hienoksi.
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja maista. Kastike saa olla aika paksua.
Kuumenna paksupohjainen, teflonpinnoitettu paistinpannu.
Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa noin 3 mm paksuisiksi viipaleiksi. Jos kesäkurpitsat ovat isoja, puolita viipaleet.
Paahda viipaleet kuumalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin, kunnes väri on kullanruskea ja tummatäpläinen ja osa nesteestä haihtunut. Nosta paahtuneet kesäkurpitsaviipaleet talouspaperin päälle jäähtymään. Paperi imee ylimääräisen kosteuden.
Keitä pavut juuri ja juuri kypsiksi.
Pane lämpimät kesäkurpitsaviipaleet ja pavut isoon kulhoon. Lämpiminä kasvikset imevät kastiketta paremmin.
Kaada kastike joukkoon ja sekoita isoilla salaatinottimilla tai käsin.
Anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä.
Nostele salaatti kauniiseen tarjoiluastiaan. Murenna päälle fetajuusto.
Tarjoile grillatun porsaankyljyksen, naudanpihvin tai broilerin rintafileen kanssa.