2 kg pieniä avomaankurkkuja
muutamia piparjuurilastuja

Liemi

1 l vettä
6 dl (500 g) sokeria
2 rkl suolaa
1 rkl valkopippureita
tillinvarsia ja -kukintoja
1-2 kokonaista valkosipulia
6 dl väkiviinaetikkaa

---

1. Liota kurkut ja pese ne huolellisesti. Voit leikata kurkut lohkoiksi tai viipaleiksi, jos haluat.

2. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, suola, valkopippurit sekä tillinvarret ja -kukinnot. Kuumenna ja anna kiehua 10 minuuttia.

3. Poista mausteet reikäkauhalla ja lisää liemeen kuoritut valkosipulinkynnet sekä etikka. Keitä 3 minuuttia ja kaada kuumana kurkkupurkkiin. Pane kurkkupurkkien päälle paino. Voit tehdä painon vedenpitävästä pakastepussista, johon panet vettä ja solmit pussin kiinni. Jätä pussiin tilaa ennen sen kiinni solmimista, jotta pussin sisällä oleva vesi pääsee muotoutumaan purkkiin sopivaksi. Aseta pussi kurkkujen päälle siten, että pussi painaa kurkut liemipinnan alle.

4. Säilytä kurkut kylmässä. Valkosipulikurkut maistuvat ruokien lisäkkeenä ja leivällä.

Vinkki!
Halutessasi voit käyttää kurkkuliemen maustamiseen tarkoitettuja valmiita mausteseoksia, jolloin lisäät vesi-sokeri-etikkaliemeen mausteseoksen ja valkosipulinkynnet.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.