2 kg pieniä avomaankurkkuja
muutamia piparjuurilastuja

Liemi

1 l vettä
6 dl (500 g) sokeria
2 rkl suolaa
1 rkl valkopippureita
tillinvarsia ja -kukintoja
1-2 kokonaista valkosipulia
6 dl väkiviinaetikkaa

---

1. Liota kurkut ja pese ne huolellisesti. Voit leikata kurkut lohkoiksi tai viipaleiksi, jos haluat.

2. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, suola, valkopippurit sekä tillinvarret ja -kukinnot. Kuumenna ja anna kiehua 10 minuuttia.

3. Poista mausteet reikäkauhalla ja lisää liemeen kuoritut valkosipulinkynnet sekä etikka. Keitä 3 minuuttia ja kaada kuumana kurkkupurkkiin. Pane kurkkupurkkien päälle paino. Voit tehdä painon vedenpitävästä pakastepussista, johon panet vettä ja solmit pussin kiinni. Jätä pussiin tilaa ennen sen kiinni solmimista, jotta pussin sisällä oleva vesi pääsee muotoutumaan purkkiin sopivaksi. Aseta pussi kurkkujen päälle siten, että pussi painaa kurkut liemipinnan alle.

4. Säilytä kurkut kylmässä. Valkosipulikurkut maistuvat ruokien lisäkkeenä ja leivällä.

Vinkki!
Halutessasi voit käyttää kurkkuliemen maustamiseen tarkoitettuja valmiita mausteseoksia, jolloin lisäät vesi-sokeri-etikkaliemeen mausteseoksen ja valkosipulinkynnet.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.