12–16 palaa

Taikina
2½ dl huoneenlämpöistä voita
5 dl sokeria
5 huoneenlämpöistä munaa
5¾ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2½ dl maitoa

Kuorrutus
2½ dl huoneenlämpöistä voita
2 pkt (à 500 g) tomusokeria
1 dl (täys)maitoa
2 tl vaniljasokeria

---


1. Lämmitä (kiertoilma)uuni 175 asteeseen. Voitele 26 senttinen irtopohjavuoka. Voit halutessasi laittaa vuoan pohjalle leivinpaperia, niin kakku irtoaa helpommin.

2. Vatkaa isossa kulhossa voi pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista noin 3 minuuttia. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos ja maito muutamassa erässä.

3. Jaa taikina vuokiin. Paista uunin keskitasolla 45–55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia. Irrota vuoka ja jäähdytä kakku kokonaan.

4. Tee kuorrutus. Mittaa kulhoon voi ja vatkaa sitä sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää joukkoon 2 dl tomusokeria kerrallaan, maito ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi, ilmavaksi seokseksi. Vatkaa, kunnes seos on niin paksua, että se levittyy hyvin kakun päälle. Voi olla ettei kaikkea tomusokeria tarvitse lisätä.

Vinkki! Voit värjätä kuorrutuksen parilla pisaralla haluamaasi elintarvikeväriä. Kakku säilyy ilmatiiviisti pakattuna 2–3 päivää. Jos teet muffineja, laita muffinipellin koloihin 12 paperista vuokaa. Täytä paperivuoat ¾ täyteen. Paista uunin keskitasolla 20–22 minuuttia. jäähdytä ennen kuorruttamista.

Magnolia Bakeryn kommentti: Magnoliassa päätimme, että emme tee kakustamme perinteistä keltaista tai perinteistä spongecakea. Päätimme käyttää kokomunia valkuaisten ja keltuaisten sijaan. Olemme varmoja, että olet samaa mieltä kanssamme: tällä ohjeella kakku on tarpeeksi kostea, herkullinen ja kakun kuorrute sopii niin kakuille, muffineille, arkeen kuin juhlaan. Levitä pinkkiä kuorrutetta ja paljon nomparelleja tai muita koristeita päälle, kute me teemme. Tunne, kuin juhlisit vuodesta toiseen 7. syntymäpäivä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, ohje Magnolia Bakery, New York

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.