Vietä juhlat Downton Abbeyn tapaan

Moderni versio on kevyempi kuin entisaikoina, jolloin kyljykset leivitettiin ja sisään laitettiin broilerinmaksatäyte.

Suosikkisarjan ruokastailisti Lisa Heathcote suunnitteli KK:n lukijoille illallisen. Tarjolla on lohimoussea, karitsankyljyksiä ja jälkiruuaksi aprikoosi-charlotte russe.

Karitsankyljykset

4–6 annosta

16 karitsankyljystä

¾ dl oliiviöljyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2 tl sitruunan raastettua kuorta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 tl rouhittua mustapippuria

1 ½ tl suolaa

½ ruukkua persiljaa

½ ruukkua minttua

voita paistamiseen

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Lisää kuoriraaste oliiviöljyn joukkoon. Sivele seoksella kyljykset. Hienonna yrtit. 

Paista karitsankyljykset kuumalla paistinpannulla voissa noin kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Kun lihan pinnalle alkaa muodostua lihasnestettä voit kääntää kyljykset. Lisää pinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria.

Kieritä kyljykset lopuksi yrttiseoksessa.

Oliivitahna

4 salottisipulia

¾ dl oliiviöljyä

2 dl vihreitä oliiveja

2–3 anjovisfileetä

1 rkl kapriksia

1 rkl sitruunamehua

1 ruukku persiljaa

½ tl rouhittua mustapippuria

(suolaa)

Hienonna salottisipulit ja kuullota ne paistinpannulla ruokalusikallisessa oliiviöljyä. 

Laita kuullotetut sipulit, loput oliiviöljystä, oliivit, anjovisfileet, kaprikset, sitruunamehu, persiljan oksat sekä mustapippuri monitoimikoneen kulhoon. Surauta ainekset tasaiseksi seokseksi. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. 

Tarjoa oliivitahnaa karitsankyljysten kanssa.

Sitruunaiset latva-artisokat

4–6 annosta

1 sitruuna

4–8 pientä latva-artisokkaa

vettä

100 g voita

suolaa

Pese sitruuna huolellisesti. Leikkaa puolet sitruunasta ohuiksi viipaleiksi. Purista toisesta puolikkaasta mehu. 

Keitä latva-artisokkia sitruunaviipaleilla ja suolalla maustetussa vedessä noin 20 minuuttia, kunnes artisokkien kannat tuntuvat haarukalla painamalla napakan kypsiltä ja lehdet alkavat irrota.

Sulata voi ja lisää joukkoon puristettu sitruunamehu. Kaada sitruunavoita valutettujen latva-artisokkien päälle. Lisää ripaus suolaa ennen tarjoilua.

Duchesse-perunat

4–6 annosta

1 kg jauhoisia perunoita

50 g voita

½ dl oliiviöljyä

3 keltuaista

½ tl suolaa

½ tl rouhittua valkopippuria

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois.

Soseuta perunat perunasurvimella. Lisää joukkoon voi ja oliiviöljy. Anna soseen hieman jäähtyä ja sekoita joukkoon keltuaiset, suola ja pippuri. Jos seos tuntuu liian jämäkältä pursotettavaksi, lisää hieman öljyä. 

Aseta pursotinpussiin pursotinteräksi tähtitylla ja lusikoi perunamassa pussiin. Pursota seos ruusukkeiksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Gratinoi duchesse-perunoita 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

 

Lohimousse

Downton Abbeyssä lohimousse hyydytettiin kalanmuotoiseen kuparivuokaan. Koristeena oli kokonaisia rapuja ja kaviaaria.

6 annosta

400 g lohifileetä

6 liivatelehteä

½ dl vettä

2 dl majoneesia

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl limetin mehua

¼ tl Worcestershire-kastiketta

½ tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

2 rkl kapriksia

Koristeeksi 

200 g kuorittuja katkarapuja

2 rkl kapriksia

ruukku vesikrassia

1 limetti

Kypsennä lohifilettä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai mikroaaltouunissa noin 7 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Poista nahka ja paloittele kala pieniksi paloiksi hieman jäähtyneenä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. 

Lisää majoneesiin sitruunan ja limetin mehu sekä mausteet. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon. Lisää massaan kala sekä kaprikset. 

Kuumenna vesi kattilassa.  Purista liivatelehdistä vesi ja lisää kuumaan nesteeseen liukenemaan.

Huuhtele vuoka kylmällä vedellä ja kaada lohimoussemassa vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele katkaravuilla, kapriksilla, vesikrassin oksilla ja limetin lohkoilla.

 

Aprikoosi-charlotte russe

Charlotte Russen uudessa versiossa kääretorttu korvattiin tiramisukekseillä. Kuvan kakku on tehty korkeaan irtopohjavuokaan. 

8 annosta

1 pkt tiramisukeksejä (Savoiardi)    

Täyte

7 liivatelehteä 

4 dl kuohukermaa 

250 g maitorahkaa

1 ¼ dl sokeria

2 tlk tuoreita aprikooseja (à 410 g /240 g) 

2 rkl limetinmehua

¼ tl suolaa

Pinnalle

¾ dl aprikoosimarmeladia

4 aprikoosia

2 dl vettä

1 dl hyytelösokeria

1 granaattiomena

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Vatkaa sillä aikaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon rahka ja sokeri.

Valuta aprikoosit huolella ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. 

Kuumenna pari desiä sosetta kattilassa. Lisää joukkoon hyvin puristetut liivatelehdet sulamaan. Lisää liivateseos ja loput aineet rahkaseokseen.

Aseta irtopohjaisen kakkuvuoan (ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Leikkaa keksit niin, että ne ovat kakkuvuoan korkuisia. Asettele keksit kakkuvuoan reunoille. Tässä työssä apukädet ovat paikallaan. Kaada rahkaseos kakkuvuon keskelle. Peitä kakku ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kuudeksi tunniksi.

Koristele hyytynyt kakku. Levitä pinnalle ohut kerros aprikoosimarmeladia. Leikkaa tuoreet aprikoosit ohuiksi viipaleiksi ja asettele lohkot kakun pinnalle. Sulata hyytelösokeri paketin ohjeen mukaisesti. Lusikoi hyytelöseos vähän jäähtyneenä kakun pinnalle.

Viimeistele kakku granaattiomenan siemenillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla