Kilpipiilea ja peikonlehti ovat trenditietoisten sisustajien suosikkeja.
Kilpipiilea ja peikonlehti ovat trenditietoisten sisustajien suosikkeja.

Huonekasveista on tullut trendikkäitä sisustuselementtejä, joiden hoitaminen tekee hyvää. Vastapalvelukseksi niiden toivotaan helpottavan sisäilmaongelmissa.

Viherkasvit ovat jo tovin olleet supertrendikkäitä sisustuselementtejä. Blogit, sisustuslehdet ja Pinterest-tilit vilisevät kilpipiileoita, peikonlehtiä ja kevyesti ilmassa roikkuvia amppeliasetelmia.

Huonekasvibuumin syyksi on epäilty kasvien hyvää tekeviä vaikutuksia. Niiden hoitaminen on terapeuttista, ja ne luovat kotiin tunnelmaa. Vehreyden keskellä on kodikas ja turvallinen olo.

Kasveista halutaan myös hyötyä. Yhä useampi haluaa huonekasvin, joka puhdistaa ilmaa, sanoo Plantagen Espoon myyntivastaava Marja Sirvio.

”Asiakas saattaa tulla suoraan kysymään, missä teillä olisi niitä ilmaa puhdistavia kasveja”, Sirvio sanoo.

”Sisäilmaongelmat ovat aika paljon tapetilla, ja ekologiset arvot ovat nousseet. Kasvit ovat luonnollinen tapa puhdistaa ilmaa. Luonnon saa lähemmäs itseä, kun tuo sen sisälle. Se lisää viihtyvyyttä.”

Sirvio mukaan huonekasvitrendi näkyy asiakaskunnassa. Yle kertoi taannoin, että kasveista ovat innostuneet erityisesti nuoret miehet.

”Asiakkaissa on sekä naisia että miehiä, nuoria ja vanhoja. Meillä on kasvatettu villityksen vuoksi valikoimaankin, etenkin suurista ja ihan pienistä kasveista.”

Nämä kasvit ovat nyt hittejä:

1. Peikonlehti

Osa Sirvion asiakkaista kysyy suoraan somessa näkemäänsä hittikasvia. Useimmilla on mielessä vain kasvin koko tai paikka, johon kasvia kaavaillaan.

Alkuvuoden ostetuin kasvi on ollut peikonlehti.

”Se on mummolasta tuttu, mutta siitä huolimatta suosittu”, Sirvio sanoo.

”Ennen on ajateltu, että ei tuota, kun siitä tulee mummola mieleen. Nyt se onkin ihan ok. Enää ei haittaa, että kasvit ovat perinteisiä.”

”Peikonlehti on mummolasta tuttu, mutta siitä huolimatta suosittu.”

2. Kilpipiilea

Joistakin kasveista tulee hittejä, koska bloggaajat innostuvat niistä. Hyvä esimerkki somehitistä on kilpipiilea, jonka taimista saatetaan Helsingin Sanomien mukaan maksaa suuriakin summia.

”Somen voima on tosi iso. Kilpipiilean suosio lähti ruotsalaisista blogeista, ja siitä tuli aivan mieletön hitti Suomessa”, Marja Sirvio sanoo.

3. Anopinkieli

Aloittelivat viherpeukalot kysyvät usein perinteisiä viherkasveja, kuten anopinkieltä, kultaköynnöstä ja jukkapalmua. Peikonlehden ja anopinkielen kaltaisista hiteistä etsitään myös uusia värimuunnoksia vanhojen lajikkeiden rinnalle.

”Anopinkieli on ollut hyvin pop jo hyvän aikaa. Sen rinnalle ostetaan modernimpia kukkivia kasveja, kuten flamingonkukkaa ja orkideoja.”

4. Kultapalmu

Sirvion mukaan kultapalmu on ollut jo pitkään suosittu. Sitä ostavat erityisesti ilmaa puhdistavaa kasvia etsivät asiakkaat.

Muita ilmaa puhdistavia kasveja ovat kaikenlaiset vehkat, esimerkiksi viirivehkat, köynnösvehkat ja kirjovehkat.

5. Kaktukset ja ilmakasvit

Ilmakasvit ovat tuoreehko villitys, jolle on Sirvion mukaan aivan oma asiakaskuntansa. Ilmakasveista pystyy rakentamaan keveitä, mullattomia asetelmia esimerkiksi roikkuviin lasipurkkeihin.

”Ne ovat yllättävän helppoja hoitaa. Riittää, kun kastelee, silloin tällöin suihkuttelee ja kerran parissa viikossa upottaa veteen.”

6. Juorut, kultaköynnös ja rahapuut

Hittikasveja yhdistää Sirvion mukaan se, että ne ovat kaikki omannäköisiään, luonteikkaita ja tunnistettavia.

”Ne tunnistaa kyllä, kun näkee. Ja jos minulta kysytään, ne vain ovat kauniita.”

Matilda Strömman ja Ati Airo ovat etsineet huutokaupoista ja rompetoreilta rekvisiittaa huoltoasemalleen, koska edellinen omistaja ehti polttaa osan huoltamon esineistöstä.
Matilda Strömman ja Ati Airo ovat etsineet huutokaupoista ja rompetoreilta rekvisiittaa huoltoasemalleen, koska edellinen omistaja ehti polttaa osan huoltamon esineistöstä.

Betoninen huoltoasema on Matilda Strömmanin ja Ati Airon yhteinen unelmakoti ja -työpaikka, joka tuo monien mieleen 1970-luvun suositun Tankki täyteen -tv-sarjan.

”Miksi ne teille tulee? Täällähän on kamalaa!”

Näin tokaisi Matilda Strömmanin, 28, ystävä kuullessaan Kodin Kuvalehden haluavan kirjoittaa Strömmanin ja hänen puolisonsa Ati Airon, 29, elämäntavasta. Tokaisu todistaa, ettei Strömmanin ja Airolan...

Matilda Strömman ja Ati Aro elävät kuin Tankki täyteen -tv-sarjan kulisseissa.
Matilda Strömman ja Ati Aro elävät kuin Tankki täyteen -tv-sarjan kulisseissa.

Matilda Strömman, 28, ja Ati Airo, 29, ostivat intuitiolla vanhan Shellin huoltoaseman. Miljöö tuo mieleen 1970-luvun suosikkisarjan Tankki täyteen.

Aika tuntuu pysähtyneen Mynämäen Karjalassa: vuonna 1949 rakennetun betoninharmaan rakennuksen edessä seisovat nostalgiset bensapumput, entistä myymälää koristavat 1960-luvun moottoriöljypönikät ja 1980-luvun mainoskalenterit. Huoltoaseman takana pellolla laiduntavat Matilda Strömmanin hevoset.

Matilda ja hänen puolisonsa Ati Aro ostivat paikan kaksi vuotta sitten intuitiolla: 1990-luvulla syntyneitä viehättää erityisesti 1970-luvun estetiikka. Paikallinen pankki oli ainoa, joka suostui myöntämään parille lainan hylätyn bensa-aseman ja sen yhteydessä sijaitsevan asuinrakennuksen ostamiseen.

Nuoripari elää unelmaansa. Tai ainakin he pyrkivät sitä kohti. Toiveissa on saattaa vuosikymmeniä sitten lopettanut huoltoasema vanhaan loistoonsa, vaikka siellä ei enää myydäkään polttoainetta. Siellä voisi toimia autokorjaamo, varaosamyymälä, auto- ja mopoharrastajien kokoontumispaikka, ehkä kahvila.

”Ennen tämä paikka oli kuulemma kyläläisten olohuone. Olisi hienoa, jos se voisi taas olla jotain sellaista”, Matilda Strömman sanoo.

Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 17/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä tai tähtiartikkelina.