Kärähtikö nurmikko kesähelteillä? Palaneet läikät voi paikata jo syksyllä.
Kärähtikö nurmikko kesähelteillä? Palaneet läikät voi paikata jo syksyllä.

Kun paikkaat nurmikon elo-syyskuussa, se ehtii vielä lähteä kasvuun. Noin viisisenttiseksi ajeltu ruoho kestää talven parhaiten.

Kärähtikö nurmikkoon ruskeita länttejä kuivan kesän aikana? Jos paikkaat aukot elo-syyskuun aikana, nurmiheinät ehtivät vielä taimettua ennen pakkasia. Keväällä kylvös on jo hyvässä kasvussa.

”Kaikkein paras aika paikata nurmikkoa on toukokuussa tai kesäkuun alussa, kun maa on talven jäljiltä vielä kosteaa. Pienet paikkaukset voi silti hyvin tehdä nyt”, sanoo puutarhuri Nina Riihimaa Puutarhuriapu Oy:stä.

Näin se käy:

Riko maan pinta esimerkiksi haralla. Lisää rikottuun kohtaan vähän uutta multaa, tasoita multa vaikka lapion lappeella ja kylvä siemenet päälle. Lopuksi haravoi kylvökohtaa kevyesti, että siemenet vähän peittyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Keväällä puutarhassa on paljon muutakin tekemistä.”

”Jos ei sada, paikkauskohtaa pitää kastella. Jos taas tulee rankkasateita, siemenet todennäköisesti huuhtoutuvat pois”, Nina Riihimaa kertoo.

Riskeistä huolimatta syyspaikkausta kannattaa koettaa.

”Keväällä puutarhassa on paljon muutakin tekemistä. Tällaiset pienet paikkaushommat voi tehdä jo nyt.”

Älä jätä nurmikkoa pitkäksi talven alle

Syystöihin kuuluu myös nurmikon säännöllinen leikkaaminen. Ruohon kasvu jatkuu siihen saakka, kunnes vuorokauden keskilämpötila laskee alle viiden asteen.

”Leikkuukorkeutta voi syksyllä vähän nostaa. Kun ruoho kesällä leikataan neljäsenttiseksi, elo-syyskuussa ruohonleikkurin voi säätää niin, että ruoho jää noin viisisenttiseksi”, puutarhuri neuvoo.

Noin viisisenttinen ruoho kestää parhaiten lumen ja jään alla. Nurmikko altistuu talvella home- ja sienisairauksille, jos se jää pitkäksi tai jos sen kynii hyvin lyhyeksi sängeksi.

Loput lehdistä voi silputa ruohonleikkurilla ja jättää lannoittamaan nurmikkoa.

Pihapuista varisseet lehdet kannattaa haravoida hyvin suurpiirteisesti. Loput lehdistä voi silputa ruohonleikkurilla ja jättää lannoittamaan nurmikkoa.

”Vaahteran- ja tammenlehdet ovat sen verran isoja ja sitkeitä, että ne kannattaa ehkä haravoida kokonaan pois. Mutta kyllä niistäkin silppua tulee, jos ruohonleikkuri on tehokas”, Nina Riihimaa sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla