Katso neuleohjeet ja video, joiden avulla opit neulomaan helpot lapaset ilman peukalokiilaa Novitan Huopanen-langasta.

Kerrotaan, että ensimmäiset Lovikka-lapaset on neulottu Pohjois-Ruotsissa vuonna 1892. Lämpimistä ja hauskannäköisistä lapasista tuli heti suositut, eikä kyseessä taida olla mikään hetken trendi, sillä lapasia näkyy katukuvassa edelleen paljon.

Tarvitset Lovikka-lapasiin löyhäkierteistä villalankaa. esim. Novitan huopasta sekä paksut puikot ja ohutta villalankaa rannekkeen koristelua varten.

Samalla periaatteella neulotaan myös muut peruslapaset ohuemmasta langasta. Luo  vain enemmän silmukoita ohuemmille puikoille ja neulo enemmän kerroksia. Myös peukaloaukkoon tarvitset silloin useamman silmukan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

LAPASTEN OHJE

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Videolla neulotaan lapanen naisen koossa. Alta löydät silmukka- ja kerrosmäärät myös kolmeen muuhun kokoon.

Koot: 3 vuotta (6 vuotta) naiselle (miehelle).
Novita Huopanen -lankaa 100(100)150(200) g.

Koristeluun Novita Isoveli -lankaa.

Sukkapuikot 7–8 mm tai käsialan mukaan.

Sileä oikea neule suljettuna: Neulo kaikki kerrokset oikein.
Sileä nurja neule suljettuna: Neulo kaikki kerrokset nurin.
Tiheys: 12 s sileää neuletta 2-kertaisella Huopanen-langalla = 10 cm.

Vasemman käden lapanen: Neulominen aloitetaan käänteestä, nurjalta puolelta. Luo 2-kertaisella Huopanen-langalla 16(20)24(28) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 1 krs oikein ja sitten sileää nurjaa neuletta 5(6)7(8) krs. Neulo loput lapasesta sileää oikeaa neuletta.

Kun olet neulonut 12(16)22(24) krs, neulo peukaloaukko seuraavasti: neulo II puikon ensimmäiset 3(4)4(5) s erivärisellä langalla. Siirrä neulomasi silmukat takaisin vasemmlle puikolle ja jatka sileää neuletta normaalisti.

Kun olet neulonut peukaloaukon jälkeen 12(16)18(20) krs, aloita kärkikavennukset eli tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 8 s jäljellä. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Oikean käden lapanen: Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukaloa varten aukko III puikon loppuun.

Peukalo: Pura erivärinen lanka pois ja poimi samalla silmukat puikoille. Poimi lisäksi kummaltakin sivulta 2 s lisää niin, että työssä on yhteensä 10(12)12(14) s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo sileää neuletta suljettuna neuleena noin 4(5)7(8) cm. Neulo sitten koko kerroksen ajan 2 s oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päättele.

Viimeistely: Höyrytä lapanen kevyesti (älä prässää) ja harjaa esim. juuriharjalla lapasen pintaa ”karvaiseksi” lapasen molemmilta puolilta. Käännä varsi kaksinkerroin.

Kirjaile käänteeseen 3-kertaisella Isoveli-langalla (3 väriä yhdessä) kuvio kuvan ja piirroksen mukaan. Jätä pujotettavaa lankaa alkuun noin 15 cm roikkumaan, jotta siitä saa letitettyä palmikot. Lopeta kirjailu samaan kohtaan kuin aloitus. Pujota lisälankaa palmikkoja varten ja letitä noin 6–8 cm.

Sisältö jatkuu mainoksen alla