Itse ommelluilla kangasmerkeillä teet vaatteista ja laukuista persoonallisia.

Leikkaa kankaasta hieman merkkiä suurempi pala. Silitä kerros tukevaa tukikangasta kankaan nurjalle puolelle tai kiinnitä päällikankaan nurjalle puolelle ryhdikästä puuvillakangasta liimaharson avulla.
Piirrä kankaalle merkin ääriviivat ja ompele niitä pitkin suora ommel. Leikkaa kangas pari milliä ompeleen ulkopuolelta. Ompele suoran ompeleen päälle tiheä siksak niin, että siksak huolittelee kankaan reunan. Voit viimeistellä reunan ompelemalla suoran ompeleen siksakin sisäreunaan.

Koristele merkkipohja haluamallasi tavalla.

Lintumerkin pohjakangas on huopaa ja reunassa on tere. Leikkaa lintu Finlaysonin Tintit-painokankasta ja applikoi kapealla siksakilla. Lumihiutaleet kirjot käsin.

Voit käyttää hyväksesi myös brodeerattuja valmismerkkejä. Ankkuri kiinnitettiin itse tehtyyn pyöreään pohjaan, jonka reunan alta pilkistää pykänauha.

Farkkukankaisen merkin reunassa on vinonauha. Silmiksi kiinnität niitit ja suun teet silittäen kiinnitettävistä kristalleista.

Ruusumerkin pohja on neonkeltaista ulkoilukangasta. Leikkaa kiiltokuvamainen kukka Eurokankaan painokankaasta ja siksakkaa se pohjaan.

Tee rusetti heijastinnauhasta ja tikkaa siihen raitoja suoralla ompeleella.

Pienen raitalipun kokoat kangassuikaleista. Ompele keskimmäisen raidan reunoille kapeaa nahkanauhaa.

Huvittele painokankaiden kuvioilla. Englannin lippua muistuttavan merkin kangas on Marimekon Lappuliisasta. Ompele siihen valkoisia siksak-raitoja ja liimaa kristalleja.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike