Olisiko näistä vaikka nukketeatteriin?
Olisiko näistä vaikka nukketeatteriin?

Villasukka kelpaa paljon muuhunkin kuin jalanlämmikkeeksi. Edes reiät eivät haittaa.

1. Jalkahoitola

Jos jalkojen iho kuivuu haavoille tai kovettuu koppuraiseksi, kokeile tätä tehokkaaksi kehuttua itsehoitoa:

Rasvaa jalat rasvaisella perusvoiteella. Vedä sitten jalkoihin muovipussit ja pussien päälle villasukat. Pidä haudetta ainakin tunti tai jopa yön yli, jos vain pystyt nukkumaan jalat kuumina.

Muovipussien sijaan voit kietoa jalkojen ympärille muovikelmua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Hierontaa selälle

Jumittuneimmat paikat selässä ovat yleensä sellaisissa kohdissa, jonne käsi ei yllä hieromaan. Villasukka auttaa tässäkin, jos siinä vain on tarpeeksi pitkä varsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pudota villasukan kärkeen hierontapallo – tennispallokin käy. Tartu sukkaa varresta, asetu seisomaan selkä seinää vasten ja ujuta pallosukka olan yli selän ja seinän väliin. Sitten vain etsit pallolla kipeimmän kohdan ja alat hieroa.

Hopeaesineet ja nahkakengät saavat kiiltoa villasukasta.

3. Hopeat kiiltäviksi

Isoäiti käytti tummuneiden hopeaesineiden puhdistamiseen ruokasoodaa ja lämmintä vettä. Hän viimeisteli hopeat kiiltäviksi hankaamalla niitä villasukalla. Hyvä tuli.

4. Kiiltoa myös nahkaan

Kun olet lankannut nahkakengät tai käsitellyt minkä tahansa nahkaisen varusteen hoitovahalla, kiillota nahka lopuksi villasukalla.

Menikö termospullo rikki? Lasipullo villasukassa pitää kahvin lämpimänä.

5. Lämpöä sääriin ja ranteisiin

Kun villasukan kanta ja varpaat ovat kerta kaikkiaan kaputt, leikkaa jalkaterä pois ja ompele varsista säärystimet tai rannekkeet.

6. Ukkivainaan termospullo

Kun ukki lähti niittohommiin, mummo kaatoi hänelle eväskahvin lasipulloon ja sujautti pullon villasukkaan.

Kahvi pysyy lämpimänä vielä pidempään, jos villasukkia pujottaa kahdet päällekkäin.

Sukka muuttuu keppariksi ja teatterinukeksi.

Vanhasta sukasta saa vaikka ratsun.
Vanhasta sukasta saa vaikka ratsun.

7. Heppa töihin

Keppariharrastajien keppihevoset ovat toinen toistaan uljaampia, mutta ehkä talliin mahtuisi myös yksi sitkeä työhevonen, kylmäveristä suomenhevosrotua? Sen pää syntyy villasukasta.

Täytä sukka tiukaksi paketiksi vanulla. Solmi kepin päähän iso kangassuikale. Pujota keppi sukkaan niin, että kangassolmu jää sukan sisälle jarruksi: silloin pää pysyy tukevammin paikoillaan. Kiristä sukanvarsi kiinni narulla.

Saat hepalle silmät esimerkiksi napeista tai askarteluhuovasta, harjan villalangasta tai huopasuikaleista. Korvat syntyvät siitä toisesta villasukasta, joka nyt jäi ilman paria.

8. Nukketeatteri Reikäsukka

Nuhjaantuneet, reikäiset villasukat ovat mainiota materiaalia nukketeatteriin. Täytä niitä vanulla, ompele villalangalla erilaisten teatteriotusten muotoon, tee yksityiskohtia huovasta, napeista, helmistä ja ketjuista. Lapsen villasukasta syntyy pieni sankarikoira, aikuisen sukasta hurja lohikäärme.

Sukista syntyy peitto ihmiselle, kissalle ja kännykälle.

9. Villasukkapeitto

Käsityöihmiset keksivät vaikka mitä! Blogisti Villa Kaneli keksi poistaa varret vanhoista villasukista ja ommella ne yhteen tilkkupeitoksi. Pesukone huovutti peiton lämpöiseksi levyksi, jonka taakse Villa Kaneli ompeli vanua ja vanhaa lakanakangasta. Etenkin kissa kuulemma tykkää.

10. Kännykkä pussukkaan

Sievistä pienistä sukista syntyy sievä ja lämmin kaulapussukka kännykälle. Eipä hyydy pakkasessa.

11. Luppakorvat lastenjuhliin

Vanhat villasukanvarret ovat oivaa naamiaisrekvisiittaa lastenjuhliin: pupulle luppakorvat, kissalle raitahäntä. Lapsi voi olla itsekin mukana tunkemassa täytettä kissan häntään.

12. Kissalle kaveri

Kissasta on kiva jahdata lankakerää. Jos kuitenkin käytät kerän mieluummin neulomiseen, askartele mirrille lelu lapsen villasukasta. Vanua sisään, vanun sekaan pieni kulkunen.

Todennäköisesti kissa kaikesta huolimatta jatkaa lankakerän jahtaamista, mutta oletpa ainakin yrittänyt.

Miksi sukat pitäisi aina pukea kenkien sisään?

13. Lämpöä pilkkijälle

Ulkoilmaihmiset ovat kautta aikojen keksineet luovaa käyttöä villasukille. Pilkkijät ovat kiskoneet isot villasukat myös kumppareiden päälle. Ovat kehuneet, että hyvin pysyvät varpaat lämpiminä.

Jäällä ei tarvitse edes huolehtia siitä, että joku tulisi naureskelemaan virityksen epäesteettisyydelle, koska turhannaurajat eivät arktisissa oloissa pärjää.

Juha Mieto ei annattanut pakkasten lannistaa treenejä, vaan otti apuun villasukan. Tässä Mietaa näyttää suksimisen mallia varusmiehille.
Juha Mieto ei annattanut pakkasten lannistaa treenejä, vaan otti apuun villasukan. Tässä Mietaa näyttää suksimisen mallia varusmiehille.

14. Monolämmikkeet Miedon malliin

Jos jalassa on metsäsukset ja niissä saappaille tai vanhan ajan monoille sopivat siteet, villasukka käy lisälämmikkeeksi myös hiihtosaappaiden tai monojen päälle.

Muun muassa hiihtäjälegenda Juha Mieto on kertonut käyttäneensä sellaista yhdistelmää, kun hän harjoitteli Muoniossa 40 asteen pakkasessa.

Mummi joka myös parsii ja uudi...

Kiitos hyvistä vinkeistä, on kätevästi koottu yhdeksi tietopaketiksi.
Mihin jäi vinkki rikkinäisten sukkien parsimisesta tai uudistamisesta neulomalla terät uudelleen.

  • ylös 16
  • alas 6
Vierailija

Rikkinäisen, tavallisen sukan voi kostuttaa, pujottaa lakaisuharjan päälle ja pyyhkiä villakoiria lattialta. Sitten voi heittää surutta roskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla