Tee trikoonyöristä makrameenukke, joka käy avaimenperäksi, kuusenkoristeeksi ja vauvanvaunuun maskotiksi.

2810609

MAKRAMEENUKKE

Tarvikkeet: Trikoosta leikattua nauhaa. Puuhelmi, halkaisija 2 cm. Asusteisiin huopaa ja trikoota. Pätkä rautalankaa, liimaa ja musta tussi.

1. Leikkaa trikoosta 2,5 cm leveää kaitaletta. Kun leikkaat kaitaleen kankaan leveyssuuntaan, se rullautuu venytettäessä nyörimäiseksi. Leikkaa jalkoja varten 25 cm:n pätkä, vartaloon ja käsiin 60 cm:n pätkä. Leikkaa lisäksi vajaan sentin levyinen ja 15 cm pitkä kaitale helmen läpi pujotettavaa lenkkiä varten.

Leikkaa kaavojen avulla enkelin kruunu keltaisesta huovasta ja siivet tukevasta, valkoisesta huovasta. Leikkaa tontun kaulus ja lakki punaisesta huovasta. Leikkaa tenavan pipo ja kaulaliina trikoosta.

2. Pujota lyhyin nyöri kaksinkertaisena helmen läpi, käytä apuna rautalangan pätkää. Vedä nyöri juuri ja juuri helmen läpi. Jos teet tonttua, vedä taite 4 cm helmen yläpuolelle. Solmi tavallinen solmu helmen juureen ja vedä se helmen sisälle, jotta helmi pysyy napakasti paikallaan. Pujota tontun kaulus nyöriin helmen alapuolelle. Pyöräytä päät hevosenhäntäsolmulle, leikkaa nyörin päät.

3. Pujota jalkojen nyöri pää läpi menevän lenkin läpi.

4. Ota pitkä nyöri ja solmi sillä kaksoistasosolmuja jalkojen ympärille: Laita nyöri jalkojen alle niin, että sen molemmat päät ovat yhtä pitkät. Kiepauta nyörin vasen pää jalkojen päälle niin, että nyöriin jää vasemmalle lenkki. Pujota nyörin oikea pää vasemmalta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee seuraava solmu edellisen peilikuvana: Kiepauta nyörin oikea pää lenkiksi, pujota vasen pää oikealta tulevan nyörin yli, jalkojen ali ja lenkin läpi. Kiristä solmu.

Tee vuorotellen vasemman- ja oikeanpuoleisia solmuja. Kun olet tehnyt 6 - 8 solmua, liuta solmut helmen juureen.

5. Pyöräytä solmut käsiin ja jalkoihin, leikkaa ylimääräinen nyöri pois.

6. Liimaa kruunu, tonttulakki tai pipo päähän. Liimaa siivet. Solmi kaulahuivi tenavalle. Kun liima on kuivunut, piirrä nukelle silmät tussilla.

 

 

Koristeelliset pääsiäismunat syntyvät sormiväreillä vaikka ilman pensseliä. Hammasharjalla roiskittu kultamaali saa ne suorastaan säihkymään!

Pääsiäisen upeimman kranssin voi tehdä hempeän pastelliseksi tai kirkkaan värikkääksi oman maun mukaan. Tyhjennä ja maalaa munat sormiväreillä yhdessä lasten kanssa.

Roiski lopuksi hammasharjalla kultamaalia koristeeksi. Trendikäs kultamaali sopii kauniisti yhteen pastellinsävyisten munien kanssa.

Ei haittaa, vaikka munia särkyy työn tuoksinassa, sillä maalatut munansirpaleet vain kaunistavat kranssia entisestään. Kaikki tämän kranssin ainekset on hankittu kauppareissulla.

Nämä tarvitset:

 • kananmunia
 • oksia ja muutama koristelehti
 • narsisseja tai muita kevätkukkia
 • rautalankaa 
 • kontaktiliimaa 
 • vaaleanpunaista ja keltaista vesiliukoista mattamaalia
 • kultamaalia
 • munanmuotoisia karamellirakeita

Tee ensin koristemunat:

 1. Pistä teräväkärkisellä neulalla reikä munan kumpaankin päähän. Puhalla munat tyhjiksi.
 2. Maalaa osa munista mattapintaisella vesiliukoisella maalilla käsin pyörittelemällä. Sormivärit tai jämämaalit käyvät hyvin.
 3. Maalaa muutama muna kokonaan kultamaalilla.
 4. Ei haittaa, jos munia rikkoutuu! Maalaa niiden sisäpuolet mattamaalilla ja ulkopuolet kultamaalilla tai toisinpäin ja käytä kranssin koristeena.
 5. Kun maali on kuivunut, voit tehdä osaan munista kultaroiskeita hammasharjan harjasosalla roiskimalla.

Näin kokoat kranssin:

 1. Kiepauta muutamasta nupullaan olevasta, esimerkiksi koivun oksasta noin 20 cm:n kranssipohja.
 2. Pyöritä rautalankaa tai vahvaa lankaa oksanipun ympäri, jotta saat siitä napakan tukirakenteen. Jätä oksien päät sojottamaan.
 3. Liimaa kontaktiliimalla munankuoret kiinni pohjaan ja toisiinsa. Liimaa muutama muna kerrallaan ja tue ne yhteen tarvittaessa esimerkiksi teipillä siksi aikaa, kun liima on kuivunut. Liimaa niiden ympärille koloihin  karamellirakeita, jotka peittävät tukirakenteen, ja lopuksi maalattuja rikkinäisiä munankuoria.
 4. Viimeistele kranssi pujottelemalla kukkia ja muutama vihreä lehti rautalankojen väliin. 
 5. Nosta kranssi seinälle tai käytä pöytäkoristeena. Kranssi on kaunis myös ilman kukkia.
Kolmesta kapeasta energiajuomatölkistä saat siroimman maljakkoryhmän. Isompiin tölkkeihin mahtuu reilummin kukkia.
Kolmesta kapeasta energiajuomatölkistä saat siroimman maljakkoryhmän. Isompiin tölkkeihin mahtuu reilummin kukkia.

Pulaa maljakoista? Talven hauskin kukkamaljakko syntyy käytetyistä metallitölkeistä.

Tee näin: Pese ja kuivaa tölkit. Hio tarvittaessa terävät reunat siistiksi. Maalaa tölkit valkoisella mattapintaisella spray-maalilla ohuesti pari kertaa. Anna maalin kuivua välillä. Juhlavat kuviot voi tehdä kultamaalilla, kullanvärisillä siirtokuvioilla tai lehtikullalla, jota saat askartelukaupasta.

Jos käytät lehtikultaa, kuten kuvan vasemmanpuolimmaisessa tölkissä, lisää haluamaasi kohtaan maalin päälle kiinnityslakkaa. Kiinnitä sen jälkeen siveltimellä pinnalle ohut metallifolio.

Tarvikkeet: Maston-spraymaali 4,95 e, Prisma. Talens Decorfin -kultamaali 14,95 e, Hobby Point. Lehtikulta-arkit 9,60 e / 25 arkkia sekä lehtikullan kiinnityslakka  6,30 e, Askartelija.