Raikas seinähylly valmistettiin tiskikaapin hyllyritilöistä ja liimapuulevystä. Ritilöitä voi bongata omista varastoista, kierrätyskeskuksista tai ostaa uutena rautakaupasta. Hyllyt valmistettiin liimapuulevystä, joka sahautettiin valmiiksi mittaan puutavaraliikkeessä.
Raikas seinähylly valmistettiin tiskikaapin hyllyritilöistä ja liimapuulevystä. Ritilöitä voi bongata omista varastoista, kierrätyskeskuksista tai ostaa uutena rautakaupasta. Hyllyt valmistettiin liimapuulevystä, joka sahautettiin valmiiksi mittaan puutavaraliikkeessä.

Lomien jälkeen arkirytmiin palautuminen vaatii hieman järjestelemistä. Myös kodin säilytysratkaisut saattavat kaivata pientä päivitystä.

Käteviä säilytysratkaisuja voi valmistaa vaikkapa kierrätykseen päätyneistä ritilöistä.

Katso, miten tiskikaapin hyllyritilöistä valmistuu ranskanpastillien värinen hylly!

Nämä tarvitset:

  • 2 tiskikaapin ritilähyllyä (koko 25,7 x 46 cm)
  • 3 kpl liimapuulevystä sahattuja hyllylevyjä (koko 24,5 x 49,7 cm)
  • 12 kpl kulmakoukkuja (koko 510/30)

1. Hio hyllylevyjen reunat kevyesti sahauksen jälkeen. Maalaa Tikkurilan Helmi kalustemaalilla. Eriväriset hyllyjenreunat viimeistelevät raikkaan ilmeen.

Pastellinen väripaletti:

  • Keltainen sävy H302
  • Vihreä sävy H 376
  • Pinkki sävy H 333
  • Lila sävy H 346

2. Poraa hyllylevyihin päihin pienet reiänalut kulmarautoja varten tai ruuvaa kulmaraudat suoraan hyllylevyyn noin 2 cm päähän reunasta.

3. Poraa ritilöiden ylä- ja alapäähän reiät seinäkiinnitystä varten. Käytä metalliporanterää.

4. Kiinnitä ensin toinen ritilä seinään vain yläpäästä. Mittaa sitten hyllyn avulla toisen ritilän sopiva etäisyys ja tarkista, että hylly tulee suoraan. Kiinnitä sitten toinenkin ritilä seinään yläosastaan.

5. Asettele sitten kaikki kolme hyllyä paikoilleen, kulmaruuvien varaan. Hyllyt saa aseteltua hyvin paikoilleen, kun sivuritilät ovat vielä irti alaosastaan ja niitä pystyy liikuttamaan sivulle. Kiinnitä lopuksi sivuritilät paikoilleen myös alemmista ruuvinkohdista.

Ritilät 2 e/kpl, Kierrätyskeskus, tai 6,90 e/kpl, Bauhaus. Liimapuulevy 30 x 200 cm 12,90 e/kpl, Bauhaus.

Kauneimmat vanhat henkarit ovat liian sieviä piilotettaviksi.

Kaipaatko paikkaa puolipitoisille vaatteille tai vieraiden takeille? Kaunis, katosta roikkuva naulakko syntyy helposti henkareista, eikä sen teko vie kuin puoli tuntia.

Naulakkoa varten tarvitset vain kuusi kaunista ja tukevaa henkaria, puisia helmiä ja kestävää narua. Kevyt naulakko sopii yhtä hyvin makuuhuoneeseen kuin eteiseenkin.

Tee näin: Irrota henkareiden koukut. Voit tarvita pihtejä tai selvitä ruuvimeisselillä. Pujota tyhjäksi jäävästä reiästä kestävä naru. Voit auttaa narun läpimenoa työntämällä sitä ohuella neulalla ja vetämällä toiselta puolelta pihdeillä. Solmi sitten puinen helmi henkarin ala ja -yläpuolelle. Kiinnitä jokainen henkari omaan naruunsa.

Sommittele henkarit hieman eri korkeuksille ja solmi narut ylhäältä yhteen. Lopuksi kiinnitä henkarinaulakko kattokoukkuun roikkumaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.

Sievät konfettimunat on tehty paperimassasta.

Maalaa tai marmoroi, valitse aito munankuori tai paperimassamuna. Tässä viisi hauskaa tapaa koristella pääsiäismunat. 

Tyhjä, aito munankuori kauniine kalkkipintoineen on ehkä pääsiäismunista kaunein. Jos kuitenkin arastelet sen herkkyyttä, keitä munat koviksi ennen maalausta.

Jos satut olemaan erityisen kovakouraista tyyppiä, osta askarteluliikkeistä muovi-, styroksi-, paperimassa- ja puumunia ja maalaa niitä.

Näin tyhjennät raa'an munan: 

1. Tee raa'an munan molempiin päihin pienet reiät (1-2 mm) vankalla, teräväkärkisellä parsinneulalla. Laita munan alle kulho ja puhalla ylemmästä reiästä napakasti munan sisään niin, että sisus valuu alemmasta reiästä ulos.

2. Huuhtele tyhjä kuori lämpimällä vedellä ja anna kuivua. Sisukset voit käyttää ruuanlaittoon.

Huom. Ontto kuori särkyy helposti, mutta munia maalatessa hyvä apuväline on puutikku tai sukkapuikko, joka työnnetään varovasti kananmunan päässä olevaan reikään. Tikun varassa kuorta on helppo pyörittää maalauksen edetessä. Kiepauta tikun varteen muutama kierros maalarinteippiä, jotta muna ei putoa tai heilu. Tikku on oiva apuri myös massa- ja puumunia maalatessa.

1. Marmorimunat

Marmorikuvioiset kananmunat ovat kauniita valkopohjaisina, mutta voit myös ensin pohjamaalata ne.

Marmorimaali syntyy näin: Sekoita kulhossa 2,5 dl vettä, ruokalusikallinen etikkaa ja oliiviöljyä sekä hieman elintarvikeväriä. Apteekin jauhemaisilla elintarvikeväreillä saat vahvemman värin. Nestemäisellä värillä tulos on haaleampi.

Pyöräytä seosta haarukalla niin, että öljy hajoaa ja "kuplii" vedessä. Pyöräytä sukkapuikkoon tai puutikkuun pujotettua munankuorta nopeasti maalissa ja kuivaa pintaa talouspaperilla.

2. Krakleeratut munat

Krakleeraus muistuttaa vanhuuttaan halkeillutta maalipintaa. Sivele onton kuoren pintaan ensin krakleerauslakkaa.

Maalaa noin puolen tunnin päästä lakan päälle askertelumaalilla. Maalin pinta halkeilee kuivuessaan.

3. Värityskirjamunat

Aikuisten värityskirjojen trendikkäässä hengessä voit tehdä muniin meditatiivisia väritysharjoituksia. Piirrä vedenpitävällä tussilla muniin kuvioita ja kutsu ystävät värittämään.

4. Konfettimunat

Paperimassamunia voi koristella esimerkiksi liimaamalla niihin paperikoristeita. Maalaa munat ensin haluamasi värisiksi tai jätä ne valkoisiksi.

Pallonmallisia koristeita voi leikata koristepaperista tavallisella rei'ittäjällä. Askartelukaupoista löytyy myös monenlaisia kuvioleikkureita ja valmiita paperikoristeita.

Kuvan konfettimunista näet jutun alussa.

5. Maalatut puumunat

Komeita, aikaa kestäviä koristemunia saat maalaamalla puumuniin selkeitä raitoja ja värialueita.

Rajaa maalarinteipillä osa munasta peittoon. Maalaa näkyviin jäävä alue askartelu- ja akryylimaalilla tai vaikkapa pienoismallimaaleilla, joissa on tarjolla tyylikkäitä metalli- ja fosforisävyjä. Poista sitten teippi.

Jos käytät useita maalisävyjä, anna yhden värin kuivua kunnolla ennen seuraavan lisäämistä.