Lämpimästi tervetuloa Kodin Kuvalehden villasukkakoulun ensimmäiselle oppitunnille! Se on tarkoitettu ensikertalaisille, joten aloitamme perusteista ja luomme silmukat. Ihan ensin on päätettävä, kenen jalkaan sukan haluaa tehdä eli minkä kokoinen siitä pitää tehdä. 

Sukan neulominen aloitetaan varren silmukoiden luomisella. Jotta osaat luoda oikean määrän silmukoita, sinun on tiedettävä sukan saajan jalan koko. 

Sukkiin tarvittavien silmukoiden määrä riippuu myös valitun langan paksuudesta. Lankakerän vyötteestä näet kyseiselle langalle suositeltavien puikkojen koon. 

Huomaa, että sukan kokoon vaikuttaa lisäksi oma neulekäsialasi eli se, kuinka tiukkaa neulot. Lankakerän vyötteessä on ilmoitettu neuleen tiheys, joten halutessasi voit neuloa vyötteen opastaman pienen mallitilkun eli tarkistaa, vastaako käsialasi tavoitetiheyttä. Sukan kokoa voi kasvattaa hieman vaihtamalla puikot isompiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alla olevasta linkistä löydät kätevän kengän kokoon perustuvan taulukon, josta voit tarkistaa, montako silmukkaa tarvitset eri langoilla neulottaviin sukkiin. Taulukkoon on koottu yleisimmät sukkalangat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entä miten pitkä sukan jalkaterästä pitää aikanaan tehdä? Jos neulot sukan itsellesi tai perheenjäsenelle, voit mallata sitä neulomisvaiheessa saajan jalkaan, jotta osaat tehdä siitä täsmälleen oikean kokoisen. Jos et voi sovittaa keskeneräistä, tarvitset kokotaulukkoa. Voit tarkistaa kengän numeroon perustavasta jalkojen kokotaulukosta, minkä pituinen sukasta kannattaa tehdä. Naisille, miehille, lapsille ja vauvoille on kaikille oma taulukkonsa.

Linkin kokotaulukkoon löydät tästä:

Kun olet selvittänyt nämä perusasiat, on aika ottaa puikot esiin ja luoda tarvittava määrä silmukoita. Kas näin sutjakkaasti se käy!

 

1. Luo silmukat kahdella puikolla tai yhdellä paksummalla puikolla, jotta reunasta tulee tarpeeksi joustava.
Tee aloitussilmukka kuten yllä olevassa kuvassa. Jätä riittävän pitkä häntä (eli pätkä lankaa) silmukoiden luomista varten.

 2. Tee langoista "salmiakki" peukalon ja etusormen ympärille.

3. Tuo puikot kämmenelle.

4. Koukkaa peukalolangan alta ja etusormella olevan langan päältä.

5. Tuo etusormen lanka peukalon lankalenkistä. Päästä peukalon lenkki ja kiristä silmukka puikolle.

6. Luo riittävä (neljällä jaollinen) määrä silmukoita. Ota lopuksi toinen puikko silmukoista varovasti pois.

7. Jaa silmukat tasan neljälle sukkapuikolle.

8. Katso, ettei silmukkaketju mene kieroon puikkojen vaihdoskohdissa. Langanpäät jäävät 4. puikon loppuun. Aloita neulominen tyhjällä puikolla 1. puikosta. Varmista, että neulot kerästä tulevalla langalla.

Seuraavalla oppitunnilla aloitamme varren neulomisen! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla