Jos sukkapareja syntyy enemmän kuin sinä ja läheisesi ehditte ikinä käyttää, niitä voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen. Tässä 12 sukkien odottajaa – ketä heistä sinä ilahduttaisit?

1. Vauvat 

Monet seurakunnat lahjoittavat vapaaehtoisen neulomat villasukat jokaiselle seurakuntaan kastettavalle lapselle. Jos omassa seurakunnassasi ei ole tätä tapaa, voit ehdottaa sitä!

2. Asunnottomat

Sininauhasäätiö on perinteisesti jakanut lahjoituksena saamiaan villasukkia Asunnottomien yö -tapahtuman tilaisuuksissa. Lisäksi villasukkia jaetaan asunnottomien päiväkeskuksissa ympäri vuoden.

3. Pakolaiset maailmalla

Punainen Risti toimittaa villasukkia avustuksena kylmiin maihin, kuten Mongoliaan, Tadžikistaniin ja Kazakstaniin. Tarvetta on kaiken kokoisille sukille: pienille lapsille, kouluikäisille, naisille ja miehille.

4. Vähävaraiset perheet

Hope-vapaaehtoisjärjestö jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia tavaralahjoituksia – myös itse kudotut villasukat ilahduttavat avun tarvitsijoita.

5. Nuoret

Vaaka ry kerää erityisesti nuorten ja aikuisten villasukkia lahjoitettavaksi. Tänä vuonna sukkia lahjoitetaan suomalaisille nuorille. Sukille voi ehdottaa myös itse lahjoituskohdetta. Sukkia kerätään koosta 30 ylöspäin. Vaaka ottaa mielellään lahjoituksena vastaan myös sukkalankaa.

6. Turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskuksissa on usein kylliksi lahjoituksena saatuja vaatteita, mutta villasukille on tarvetta aina. Sukkien lahjoittamisen käytännön asioista voi sopia suoraan itseään lähimpänä olevan vastaanottokeskuksen kanssa.

7. Vuodeosastojen potilaat

Lähi- ja perushoitajaliitto Superin jäsenet ovat neuloneet villasukkia, jotka lahjoitetaan palvelutalojen, hoitokotien tai vuodeosastojen asukkaille. Keräykseen voivat osallistua myös muut kuin jäsenet.

8. Merimiehet

Merimieskirkko vie lahjoituksena saatuja villasukkia laivoilla työskenteleville, sillä "villasukka ei ole vain vaatekappale, vaan se viestii myös kodista, lämpimistä ajatuksista ja välittämisestä".

9. Satavuotiaan Suomen uudet asukkaat

Vauvasukkakeräyksen kautta lahjoitetaan sinivalkoiset villasukat kaikille vuonna 2017 syntyville vauvoille satavuotiaan Suomen kunniaksi. Tavoite on saavutettu, mutta lisätarvetta voi kysellä keräysvastaavilta.

10. Veteraanit

Villasukat veteraaneille -ryhmän jäsenet neuloivat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi yhdenmukaiset villasukat erityisellä juhlavuosi-sukkamallilla. Projektin mahdollista jatkoa kannattaa seurata!

11. Huostaan otetut lapset

Joulupuu-keräys toimittaa joululahjoja lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuna, sijaisperheessä tai lastenkodissa. Myös sukat sopivat pakettiin.

12. Varusmiehet

Sotilaskotiliitto on järjestänyt kampanjoita, joissa villasukkia neulotaan varusmiehille. Uusista kampanjoista voi kysellä suoraan liitosta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruttuneule näyttää hauskalta vaikkapa villasukan varressa. Ruttu syntyy, kun poimit aiempien kerrosten silmukoita puikolle ja neulot ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. 

Ruttuneule

Tasona tarvitset 14 jaollisen määräs silmukoita + 11 s. 

Suljettuna neuleena tarvitset 14 jaollisen määrän silmukoita. 

Ruttu: Poimi työn nurjalla puolella  silmukka 7 kerrosta alempaa puikolle ja neulo se yhteen puikolla seuraavana olevan silmukan kanssa. toista yht. 5x. 

Mallikerta: 

Neulo 9 krs sileää. 

Ruttukerros 1: Tasona 3 reunasilmukkaa *5 s ruuttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 3 reunasilmukkaa. Suljettuna neuleena toista *-*

Neulo 9 krs sileää 

Ruttukerros 2: 10 s sileää,*5 s ruttu, 9 s sileää*, toista *-*, 5 s ruttu, 10 s sileää. Suljettuna neuleena aloita 7 s sileää, toista *-* ja neulo loppuun 2 s sileää. 

Videon sukkien lanka Novita nalle Pelto Timotei. 

Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.
Palmikkosukat sopivat pukukoodiin yhtä hyvin iltamenoissa kuin sohvannurkassa.

Hurmaavat lettivarsisukat ovat kauneimmillaan lumivalkoisina. Sukat lämmittävät suloisesti polviin asti.

Koko 38.

Tarvikkeet: 250 g Novita 7 Veljestä -lankaa luonnonvalkoinen (010). Sukkapuikot 3 ½ ja 4 tai käsialan mukaan. Tiheys 21 s sileää neuletta paksummilla puikoilla = 10 cm.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Palmikkoneule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

 


 

Tee näin: Luo ohuemmille sukkapuikoille 68 s. Jaa kaikille 4 puikolle 17 s. Kerros vaihtuu I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 3 cm. Vaihda paksummat puikot. Aloita palmikkoneule II ja III puikon keskellä ruutupiirroksen 1.krs:lta.

Neulo I puikon s:illa sileää neuletta, neulo II puikon alusta 8 s:lla sileää neuletta, neulo palmikkokuvio, 18 + 6 = 24 s, III puikon lopusta 8 s:lla sileää neuletta ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Työssä on nyt 74 s. Neulo palmikossa ruutupiirroksen krs:t 2–15 ja toista sitten krs:ia 4–15. Kun olet neulonut 2 krs:ta, lisää I puikon alussa 1 s eli neulo kerroksen ensimmäinen s edelliseltä kerrokselta oikein sekä IV puikon lopussa 1 s eli neulo kerroksen viimeinen s edelliseltä kerrokselta oikein. Toista lisäykset joka 3. krs 2 kertaa = 80 s.

Kun varren korkeus on 11 cm, kavenna I puikon alussa 1 s neulomalla 2 s oikein yhteen ja tee IV puikolla lopussa yliveto­kavennus. Toista kavennukset joka 5. krs 11 kertaa = 56 s. Kun varren korkeus on 36 cm, tasaa silmukat neljälle puikolle siten, että I ja IV puikolla on 12 s ja II ja III puikoilla on 16 s.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ. 1.krs (nurja puoli): nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs (oikea puoli): *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o*, toista *–* 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta 11 kertaa = 22 krs. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jaa kantalapun s:t 3 puikolle. Reunimmaisilla puikoilla on 7 s ja keskimmäisellä 10 s.

Jatka vahvistettua neuletta. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 s. Tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo 2 s nurin yhteen ja käännä työ. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 7 s, tee ylivetokavennus ja käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 s nurin yhteen. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät ja keskiryhmän s:t pysyvät samana 10:nä. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle, 5 ja 5 s. Vasemmanpuoleinen puikko on I ja oikeanpuoleinen puikko on IV.

Poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein I puikolle. Jatka II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja palmikkoa kuten aiemmin. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 11 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein.

Jatka kaikilla 66 s:lla mallineuleita suljettuna neuleena seuraavasti: neulo I puikon s:illa sileää neuletta, II ja III puikon s:illa sileää neuletta ja keskellä palmikkoneuletta kuten aiemmin ja IV puikon s:illa sileää neuletta. Aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2.krs, kunnes työssä on yhteensä 56 s (12, 16, 16, 12 s). Jatka neulomista, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo nyt kaikilla s:illa sileää neuletta ja kavenna palmikon kohdalla 8 s = 48 s. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Aloita kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes joka puikolla on 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Suunnittelija Anne-Maija Immonen, Novita. Tiedustelut ma ja ke klo 10–14, p. 040 178 2266 tai ohjetiedustelut@novita.fi.