Kuvat
Anni Lehto ja Ninna Lindström
Lasipurkista saa kauniin maljakon tai kynttilälyhdyn makramee-koristelulla. Ohjeen löydät Kodin Kuvalehdestä 22/2020.
Lasipurkista saa kauniin maljakon tai kynttilälyhdyn makramee-koristelulla. Ohjeen löydät Kodin Kuvalehdestä 22/2020.

Makramee-tekniikan perussolmuilla syntyy esimerkiksi kaunis sydänkoriste lasipurkin ympärille. Näin pääset alkuun ja opit kaksoistaso- ja kohosolmut.

Lasipurkki muuttuu kynttilälyhdyksi tai maljakoksi, kun se saa uuden puvun makramee-tekniikalla. Työhön tarvitset kolmea perussolmua: Helpolla leivonpääsolmulla kiinnität langat paikalleen. Kuvio syntyy kaksoistasosolmuilla ja kohosolmuilla. Näiden perussolmujen avulla pääset alkuun makramee-harrastuksessa, joka voi viedä vaikka kuinka pitkälle solmujen maailmaan. 

Tee ensin kolme leivonpäätä eli aloitussolmua kaksinkerroin taitetulla langalla vaakasuoran tukilangan ympärille. Kun teet seinälle ripustettavaa makrameetyötä, aloitussolmut voi tehdä esimerkiksi harjanvarren tai puunoksan ympärille. Työlangaksi kutsutaan sitä lankaa, jolla solmu tehdään, ja tukilangaksi sitä lankaa, johon solmu tehdään.

Kaksoistasosolmu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatka työtä kaksoistasosolmulla (ks. kuva yllä). Kaksoistasosolmun tukilangoiksi jäävät kolmen leivonpään kaksi keskimmäistä lankaa. Tee ensimmäinen tasosolmu pujottamalla kahden tukilangan viereiset langat tukilankojen yli ja ali. Tee tämän jälkeen toinen tasosolmu peilikuvana. Kiristä. Kolmen leivonpääsolmun neljä keskimmäistä lankaa ovat nyt solmittuna ja reunimmaiset kaksi lankaa kuudesta langasta vielä vapaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kohosolmu

Jatka seuraavaksi neljällä kohosolmulla tasosolmun molemmin puolin. Vasen puoli: Valitse uloimman leivonpään reunimmainen kaksoistasosolmusta vapaaksi jäänyt lanka tukilangaksi. Kierrä kohosolmu seuraavalla langalla oikealla. 

 

Kiristä solmu muotoonsa kuten yllä olevassa kuvassa. Jatka kiertämällä seuraavalla langalla toinen kohosolmu tukilankaan.  

 

Oikea puoli: Toista kuvion oikealla puolella sama, minkä äsken teit vasemmalla puolella. Päätä kohosolmuketju vielä yhdellä kohosolmulla. Kuvio muistuttaa lopulta sydäntä.

Ei haittaa, jos solmut eivät aluksi näytä täysin tasaisilta. Valmiin työn voi viimeistellä kiristämällä ja muotoilemalla solmuja sormin.

Katso makramee-lyhdyn koko ohje Kodin Kuvalehdestä 22/2020 tai Digilehdistä.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla