Kuukauden retro, Suuri Käsityö 2/2014

Virkkaa Suomi-pipo ja kannusta urheilijamme voittoon Sotshin olympialaisissa. Maaliskuussa 1997 pipoja virkattiin jääkiekon MM-kisojen kannustusjoukoille.

Koko: Päänympärys n. 56 cm, pipon korkeus n. 15,5 cm.
Tarvikkeet: Coatsin Viola-lankaa Nro 6 (100 CO, 50 g = 185 m). Raitapipoon 30 g sinistä ja 30 g valkoista Viola-lankaa. Virkkuukoukku 1,5 mm.
Lankavaihtoehdot: Mölnlycken virkkauslanka Nm 4 tai Mercerized Crochet nro 5. Voit myös kokeilla Novitan Kotiväki Kartano tai Huvila -lankaa, mutta tee silloin mallitikku ja tarkista, että tiheys vastaa ohjeessa annettua tiheyttä.

Tiheys: 35 ks = 10 cm ja 38 krs ks:ita = 10 cm.
Tee näin: Luo sinisellä langalla 198 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 kkjs:lla. Merkitse krs:n vaihtokohta merkkilangalla ja kuljeta merkkilankaa mukana työn edistyessä. Virkkaa ks:ita s:n molempien reunojen läpi 5 krs sinisellä, 4 krs valkoisella ja 4 krs sinisellä. Jotta lippukuvioista tulee selvärajaisia, virkkaa värinvaihtokohdissa s:n viimeinen yhteenveto jo seuraavalla värillä. Kuljeta toista lankaa s:n sisällä, niin nurjalle ei tule lankajuoksuja.

Lippu krs: 2 ks sinisellä (yhteenveto jo valkoisella) *7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä, 4 ks valkoisella, 4 ks sinisellä*, toista *-* vielä 9 kertaa. Virkkaa sitten 7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä 4 ks valkoisella ja loput 2 ks sinisellä, krs:n vaihtokohta on lippujen välissä. Työssä on yhteensä 11 lippua. Virkkaa vielä 3 samanlaista lippukerrosta. Virkkaa sitten sinisellä 3 krs. Virkkaa taas 4 lippukrs kuten edellä ja sitten 4 krs sinisellä. Virkkaa 5 krs valkoisella ja aloita viimeisellä valkoisella krs:lla kavennukset: merkitse tasavalein 9 kavennuskohtaa = joka 22. s. Virkkaa **2 krs sinisellä, 4 krs valkoisella** ja kavenna samalla joka krs:lla, kaikissa 9 kohdassa jättämällä merkin kohdalla 1 s väliin. Toista **-** vielä kerran. Virkkaa 2 krs sinisellä kaventamatta. Virkkaa valkoisella 4 krs ja kavenna joka 2. krs:lla. Virkkaa sinisellä 7 krs ja kavenna joka krs:lla kunnes jaljellä on yhteensä 9 s. Virkkaa 9 s:lIa sinisellä lipputankoa varten 10 cm. Pujota lipputangon pää virkkauksen sisälle kaksinkertaiseksi ja ompele langanpää nurjalle lipputangon juureen.
Virkkaa lippu: luo 14 kjs valkoisella ja virkkaa *7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä, 4 ks valkoisella, katkaise lanka ja virkkaa samoin oikealta vasemmalle vielä 3 krs (katkaise lanka lopussa). Virkkaa sinisellä 3 krs ja valkoisella ja sinisellä kuten edellä. Virkkaa lopuksi 1 krs kkjs:ita valkoisella lipun yläreunaan. Virkkaa pipon alareunaan 1 krs ks:ita sinisellä, kokeile sopivuus ja jätä tarvittaessa muutama s väliin, jos pipo on väljä. Ompele lippu tankoon.

Malli: Anne Sneck.
Mallityön virkkaus: Kirsi-Marja Lehtipuu.