Kuukauden retro, Suuri Käsityö 2/2014

Virkkaa Suomi-pipo ja kannusta urheilijamme voittoon Sotshin olympialaisissa. Maaliskuussa 1997 pipoja virkattiin jääkiekon MM-kisojen kannustusjoukoille.

Koko: Päänympärys n. 56 cm, pipon korkeus n. 15,5 cm.
Tarvikkeet: Coatsin Viola-lankaa Nro 6 (100 CO, 50 g = 185 m). Raitapipoon 30 g sinistä ja 30 g valkoista Viola-lankaa. Virkkuukoukku 1,5 mm.
Lankavaihtoehdot: Mölnlycken virkkauslanka Nm 4 tai Mercerized Crochet nro 5. Voit myös kokeilla Novitan Kotiväki Kartano tai Huvila -lankaa, mutta tee silloin mallitikku ja tarkista, että tiheys vastaa ohjeessa annettua tiheyttä.

Tiheys: 35 ks = 10 cm ja 38 krs ks:ita = 10 cm.
Tee näin: Luo sinisellä langalla 198 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 kkjs:lla. Merkitse krs:n vaihtokohta merkkilangalla ja kuljeta merkkilankaa mukana työn edistyessä. Virkkaa ks:ita s:n molempien reunojen läpi 5 krs sinisellä, 4 krs valkoisella ja 4 krs sinisellä. Jotta lippukuvioista tulee selvärajaisia, virkkaa värinvaihtokohdissa s:n viimeinen yhteenveto jo seuraavalla värillä. Kuljeta toista lankaa s:n sisällä, niin nurjalle ei tule lankajuoksuja.

Lippu krs: 2 ks sinisellä (yhteenveto jo valkoisella) *7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä, 4 ks valkoisella, 4 ks sinisellä*, toista *-* vielä 9 kertaa. Virkkaa sitten 7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä 4 ks valkoisella ja loput 2 ks sinisellä, krs:n vaihtokohta on lippujen välissä. Työssä on yhteensä 11 lippua. Virkkaa vielä 3 samanlaista lippukerrosta. Virkkaa sitten sinisellä 3 krs. Virkkaa taas 4 lippukrs kuten edellä ja sitten 4 krs sinisellä. Virkkaa 5 krs valkoisella ja aloita viimeisellä valkoisella krs:lla kavennukset: merkitse tasavalein 9 kavennuskohtaa = joka 22. s. Virkkaa **2 krs sinisellä, 4 krs valkoisella** ja kavenna samalla joka krs:lla, kaikissa 9 kohdassa jättämällä merkin kohdalla 1 s väliin. Toista **-** vielä kerran. Virkkaa 2 krs sinisellä kaventamatta. Virkkaa valkoisella 4 krs ja kavenna joka 2. krs:lla. Virkkaa sinisellä 7 krs ja kavenna joka krs:lla kunnes jaljellä on yhteensä 9 s. Virkkaa 9 s:lIa sinisellä lipputankoa varten 10 cm. Pujota lipputangon pää virkkauksen sisälle kaksinkertaiseksi ja ompele langanpää nurjalle lipputangon juureen.
Virkkaa lippu: luo 14 kjs valkoisella ja virkkaa *7 ks valkoisella, 3 ks sinisellä, 4 ks valkoisella, katkaise lanka ja virkkaa samoin oikealta vasemmalle vielä 3 krs (katkaise lanka lopussa). Virkkaa sinisellä 3 krs ja valkoisella ja sinisellä kuten edellä. Virkkaa lopuksi 1 krs kkjs:ita valkoisella lipun yläreunaan. Virkkaa pipon alareunaan 1 krs ks:ita sinisellä, kokeile sopivuus ja jätä tarvittaessa muutama s väliin, jos pipo on väljä. Ompele lippu tankoon.

Malli: Anne Sneck.
Mallityön virkkaus: Kirsi-Marja Lehtipuu.

Timanttikuvioinen, kaksinkertainen patalappu on tehty puuvillalangasta. Virkkaa se ohuella koukulla, jotta pinnasta tulee tiivis eivätkä silmukoiden sisällä kulkevat langat pilkistele.
Timanttikuvioinen, kaksinkertainen patalappu on tehty puuvillalangasta. Virkkaa se ohuella koukulla, jotta pinnasta tulee tiivis eivätkä silmukoiden sisällä kulkevat langat pilkistele.

Pirjo Mälkiäinen virkkasi niin timanttisen pannulapun, että sen voi viedä tuliaisiksi vaativallekin emännälle.

Patalappu

Koko 18 x 18 cm

Tarvikkeet: Yksi kerä pinkkiä (sävy 246) ja farkunsinistä (sävy 164) Schachenmayr Catania -puuvillalankaa. Virkkuukoukku nro 2,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 14 puolipylvästä ja 10 kerrosta = 5 x 5 cm.

Värin vaihtaminen: Virkkaa värialueen viimeinen puolipylväs niin, että otat langankierron koukulle, laitat koukun edellisen kerroksen silmukkaan ja vedät langan sen läpi. Ota uusi väri ja vedä se koukulla olevan kolmen silmukan läpi. Kiristä työstä pois jäävää lankaa, jotta silmukasta tulee napakka.

Lankojen kuljettaminen oikealla puolella:
Kuljeta lankaa, jolla et virkkaa, silmukoiden sisällä.

Lankojen kuljettaminen nurjalla puolella: Kun vaihdat väriä, nosta työstä pois jäävä lanka nurjalle. Virkkaa ensimmäinen silmukka niin, että pois jäänyt lanka ei kulje silmukan sisällä, mutta piilota se seuraavia silmukoita virkatessasi silmukoiden sisälle.

Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.
Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.

Silmukoiden lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
pp = puolipylväs
ks = kiinteä silmukka
ps = piilosilmukka

Patalappu:
Virkkaa pinkillä 47 kjs ja 2 kjs kääntymistä varten. Seuraa sitten ruutupiirrosta.

1.-2. krs: Virkkaa 1 pp 3. silmukkaan koukusta. Virkkaa 1 pp jokaiseen silmukkaan = 47 pp. Virkkaa aina kerroksen lopussa 2 kjs kääntymistä varten.

3. krs, oikea puoli: Virkkaa 3 pp pinkillä ja 1 pp sinisellä. *Virkkaa 4 pp:tä pinkillä ja 1 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 3 pp pinkillä.

4. krs, nurja puoli: Virkkaa 2 pp pinkillä.* Virkkaa 2 pp sinisellä ja 3 pp:tä pinkillä*. Toista *-* kerroksen loppuun.

5. krs: *Virkkaa 2 pp pinkillä ja 3 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa pinkillä 2 pp.

6. krs: *Virkkaa 1 pp pinkillä ja 4 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 2 pp pinkillä.

7. krs: Timanttikuvio on nyt leveimmillään. Virkkaa 1 pp pinkillä. Virkkaa 45 pp sinisellä ja kuljeta pinkkiä silmukoiden sisällä. Kiristä pinkkiä lankaa, virkkaa sillä 1 pp.

8.- 11. krs: Jatka virkkaamista piirroksen mukaan.

12. krs: Virkkaa koko kerros pinkillä. Kuljeta sinistä silmukoiden sisällä seuraavan timanttirivin alkuun.

13. krs: Aloita toisen timanttirivin virkkaus ruutupiirroksen 3. riviltä.

Virkkaa kerrokset 3-12 vielä kaksi kertaa, patalapussa on silloin 3 timanttiriviä.

Virkkaa lopuksi 1 kerros puolipylväitä pinkillä. Patalapussa on nyt 33 kerrosta.

Virkkaa patalapun toinen kappale samalla tavalla. Älä katkaise lopussa pinkkiä lankaa, vaan jatka sillä reunuksen virkkaamiseen. Päättele.

Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.
Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.

Reunus:
Virkkaa 14 kjs ripustuslenkkiä varten ja yhdistä ketjusilmukat ks:llä patalapun kulmaan. Laita patalappujen nurjat puolet vastakkain ja virkkaa ne reunoista toisiinsa kiinteillä silmukoilla, tee joka reunaan 47 ks. Virkkaa kulmiin 1 kjs, jotta saat niistä terävät. Virkkaa 18 ks:aa ripustuslenkin ympäri ja tee piilosilmukka patalapun kulmaan. Päättele lanka.

Pirjo Mälkiäinen
Pirjo Mälkiäinen

Kuka:
Pirjo Mälkiäinen on 39-vuotias vantaalainen käsityötaituri. Hän nauttii virkkaamisesta, mutta hallitsee tekniikat ompelemisesta huonekalujen entisöintiin. Pirjolle tärkeintä on luovuuden purkaminen tuotteiksi, jotka ilahduttavat itseä ja muita.

Voit ladata kuvallisen timanttien virkkausohjeen Hilja Designin Ravelry-kaupasta.

Korinpohjan virkkaaminen on helppoa ja hauskaa. Näyttävä pinta syntyy kohopylväillä. 

Korinpohjavirkkauksen mallikerta on 4 silmukkaa leveä ja 3 kerrosta korkea. Virkkaa vuorotellen 4 kohopylvästä edellisen kerroksen pylväiden varsien ympäri etukautta, 4 kohopylvästä takakautta. 

Pystyraitoihin pylväät virkataan etukautta, vaakaraitoihin takakautta. 

Katso videolta, mitä reittiä koukku kulkee.