Mikä on kestävän parisuhteen salaisuus?
Mikä on kestävän parisuhteen salaisuus?

Jari Sinkkonen ja yhdeksän muuta perhe- ja parisuhdetyön asiantuntijaa kertovat, mikä yhdistää kestäviä parisuhteita.

1 Kumppani kehuu ja ottaa kehut vastaan

”Kun onnellisessa parisuhteessa elävät ajattelevat kumppanistaan hyvää, he sanovat sen ääneen. Kaikki me haluamme kuulla itsestämme hyviä asioita, mutta kukaan meistä ei osaa lukea ajatuksia.

Onnellinen myös osaa todennäköisimmin ottaa kiitokset ja kohteliaisuudet vastaan. Jos kumppani kehuu ulkonäköä, hän kiittää ilahtuneena. Jos hän sen sijaan alkaisi vähätellä itseään tai epäillä kehujan motiiveja – ”mitä sä tuolla tarkoitit?” – halu antaa kiitosta tyrehtyisi nopeasti.”

Psykologi Jaana Ojanen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Hänen seurassaan ei tarvitse jännittää

”Parisuhteessa ei pitäisi joutua jännittämään mitään. Hyvään suhteeseen ei saa mahtua yhtään pelkoa eikä jännitystä. Ei yhtään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Toinen ei saa väheksyä, arvostella eikä halveksia mitään, mitä itsestäsi kerrot.”

Kumppanin seurassa täytyy voida sanoa ja paljastaa itsestään ihan kaikkia, kipeimpiä, oudoimpia ja noloimpiakin asioita. Toinen ei saa väheksyä, arvostella eikä halveksia mitään, mitä itsestäsi kerrot. Arjessa täytyy voida olla aivan oma itsensä.”

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow

3 Häneltä saa ihailua

”Toiselta on lupa vaatia myös ihailua. Se on perusta, jota ilman jäljelle ei jää mitään. Jos et ole pitkään aikaan tuntenut olevasi kumppanisi silmissä suloinen ja fiksu, olet syystäkin surullinen. Jos et pysty kunnioittamaan puolisoasi, sinun on vaikea rakastaa häntä.

Parisuhteeseen pätevät samat lait kuin lapsen ja vanhempien suhteeseen. Jos vauvalle ei leperrellä, sen aivot eivät kehity normaalisti. Aikuinen tarvitsee kumppaninsa ihailua aivan yhtä paljon."

Väestöliiton pariterapeutti Keijo Markova

”Puoliso voi olla vain puolisosi, hänen ei tarvitse olla myös paras ystäväsi.”

4 Molemmilla on myös oma elämä

”Kumppanilta ei kannata vaatia ihan kaikkea. Parisuhdetta kannattaa hiukan säästellä ja suojella loputtomilta vaatimuksilta. Puoliso voi olla vain puolisosi, hänen ei tarvitse olla myös paras ystäväsi sekä kaikkien harrastustesi ja intohimojesi jakaja.

On varmaa, että kaksi ihmistä ei riitä koskaan toisilleen koko elämänsisällöksi – eikä tarvitsekaan. Jotta suhde pysyisi elossa ja intohimoisena, molempien on kehitettävä itselleen myös oma, kiinnostava elämä.”

Pariterapeutti Marjo Ehn

5 Parisuhde ei jää lasten jalkoihin

”Vanhempien ja lapsen välillä pitäisi olla kolmion muotoinen kuvio, jonka perusta on vanhempien välinen vahva suhde. Sen sijaan on paljon V-tyyliä: lapsi on suhteessa molempiin vanhempiinsa mutta vanhemmat toisiinsa lähinnä lapsen kautta.

”Parisuhdetta ei voi siirtää hyllylle ja ottaa sellaisenaan takaisin joskus myöhemmin.” 

Moni pari ajattelee, että nämä ovat niitä ruuhkavuosia, nyt mennään lasten ja töiden ehdoilla, ehdimme panostaa meihin myöhemmin. Se on todella iso riski. Parisuhdetta ei voi siirtää hyllylle ja ottaa sellaisenaan takaisin joskus myöhemmin.”

Psykologi Mirka Paavilainen

6 Kumpikin miettii, miksi toimii niin kuin toimii

”Jotta parisuhde kestäisi, on välttämätöntä tajuta esimerkiksi, mikä toisessa ärsyttää tai miksi itse aina kilahtaa samasta asiasta. Se, ettei ole yhtään kärryillä omista toimintatavoistaan, voi johtaa umpikujaan ja pahimmassa tapauksessa eroon.”

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen

7 Puolisot kertovat tarpeistaan suoraan eivätkä ilkeilemällä

”Kaverin mies tekee sitä ja tätä, mutta kun sinä et koskaan… Unohda tällaiset lauseet. Kun vertaat puolisoasi vähätellen toiseen, loukkaat ja mitätöit häntä. Ilkeäksi tarkoitettu vertailu on henkistä väkivaltaa.

”Omista tarpeista kertominen voi tuntua vaikealta, mutta sitä kannattaa opetella.”

Jos toivoisit, että puolisosi huomioisi sinua enemmän, kerro se kauniisti: ’Kukkien saaminen sinulta ilahduttaisi minua valtavasti.’ Omista tarpeista kertominen voi tuntua vaikealta, mutta sitä kannattaa opetella.”

Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta

8 Molemmat ajattelevat ennen kuin sanovat

”Kannattaa kysyä itseltään, miten käyttäytymiseni vaikuttaa suhteeseen. Edistääkö se lämpöä ja läheisyyttä vai päinvastoin? Nielaisisitko sittenkin pahat sanasi? Halaisit kumppaniasi? Listaa arvojesi mukaisia tekoja, jotta voit tietoisemmin valita niitä.

Hankalassa tunnepitoisessa tilanteessa pieni aikalisä auttaa muistamaan arvojen suuntaisen käyttäytymisen. Jos toimintasi videoitaisiin, mitä haluaisit nähdä?”

Psykoterapeutti Arto Pietikäinen

9 Kumpikin on itsenäistynyt omista vanhemmistaan

”Aikuisen pitää osata asettaa oma perheensä etusijalle ja puolustaa sitä tarvittaessa. Hän päättää itse, mihin käyttää aikaansa ja rahaansa, kenen kanssa elää ja millä säännöillä lapsensa kasvattaa. Hän ei tarvitse vanhempiensa hyväksyntää, ja viisas vanhempi ymmärtää sen.”

Psykoterapeutti, erikoistason perheterapeutti Jenni Huhtala

”Yleensä kiukuttelemme juuri läheisillemme.”

10 Kiukutellakin saa, se kertoo luottamuksesta

”Yleensä kiukuttelemme juuri läheisillemme. Parisuhde on parhaimmillaan se elämän turvallisin ihmissuhde, jossa voi tuoda esille sekä positiivisia että negatiivisia tunteita.

Monilla meistä suhde vanhempiin on yksi elämän pisimmistä ihmissuhteista. Heille oman kiukkuisuutensa uskaltaa näyttää. Kiukuttelu voi olla osoitus luottamuksesta. Kiukuttelija luottaa, että toinen kestää puuskan.”

Pari- ja perheterapeutti Nona Avellan

Asiantuntijoiden sitaatit ovat Kodin Kuvalehden haastatteluista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla