Kun Mika Koivula kymmenen vuotta sitten raitistui, Riitta-vaimon jouluihin palasi ilo. ”Jouluna kuuluu miettiä sitä, kuka leipoo piparit ja mistä haetaan kuusi – ei sitä, kuinka estetään yhtä perheenjäsentä juomasta”, Riitta sanoo.
Kun Mika Koivula kymmenen vuotta sitten raitistui, Riitta-vaimon jouluihin palasi ilo. ”Jouluna kuuluu miettiä sitä, kuka leipoo piparit ja mistä haetaan kuusi – ei sitä, kuinka estetään yhtä perheenjäsentä juomasta”, Riitta sanoo.

Perheterapeutti ja neljän lapsen äiti Riitta Koivula tietää, miltä tuntuu jännittää jouluja. ”Vaikka puolisoni Mika sinnitteli joulut juomatta, hänen alkoholisminsa kiristi kodin tunnelman silti.”

Kauhajoella asuva Riitta Koivula muistaa monta kireää joulua. Kaikki oli ulkoisesti hyvin, pöydät notkuivat herkkuja ja neljä lasta oli puettu kauniisti, mutta silti ahdisti.

”Puolisoni Mikan alkoholismi oli kuin musta pilvi, joka varjosti koko perhettä. Vaikka hän sinnitteli joulut selvinpäin, minä ja lapset jännitimme koko ajan, meneekö kaikki hyvin”, Riitta sanoo.

”On lopulta melko yhdentekevää, juoko alkoholisti jouluna vai ei. Alkoholismi on sairaus, joka hallitsee kodin tunnelmaa joka tapauksessa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kymmenen vuotta sitten Mika raitistui. Nykyään hän ja perheterapeutti-sairaanhoitaja Riitta auttavat työkseen muita päihdeongelmaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”On lopulta melko yhdentekevää, juoko alkoholisti jouluna vai ei. Alkoholismi on sairaus, joka hallitsee kodin tunnelmaa joka tapauksessa.”

Joulua varten Riitta antaa alkoholistin läheisille seuraavat neuvot:

1. Havahdu. Jos joudut jännittämään joulua, jokin on pahasti pielessä. 

”Jos olet alkoholistin läheinen, joulu merkitsee sinulle murehtimista ja varustautumista.

Alat miettiä etukäteen, miten voisit estää juomisen. Kuvittelet, että jos teet kaiken hyvin ja oikein, ongelma katoaa ja vietätte unelmien joulun.

Muistele edellisiä jouluja. Miten ne menivät? Pystyitkö silloin estämään juomista? Miksi pystyisit nyt?

Havahdu. Jos joudut jännittämään jouluja, jokin on pahasti pielessä.

Ei ole tervettä, että juhlapyhiä joutuu pelkäämään.

Ei ole tervettä, että joulun onnistuminen riippuu siitä, miten yksi ihminen käyttäytyy.

Muista tämäkin: keneltäkään terveeltä ihmiseltä ei tarvitse pyytää: ’Voisitko olla jouluna juomatta?’

Sehän on ihan hullu kysymys! Alkoholistin läheinen vain tottuu siihen niin, että sen kysyminen tuntuu automaattiselta ja tavalliselta.”   

”Joulu alkoholistin kanssa menee todennäköisesti persilleen – joipa hän tai ei.”

2. Muista: alkoholisti ei pysty pitämään lupauksiaan. Sairaus pakottaa hänet juomaan.

”Jos vierität vastuun joulun onnistumisesta kumppanisi harteille, petyt varmasti. Joulu alkoholistin kanssa menee todennäköisesti persilleen – joipa hän tai ei.

Voit toki vannottaa kumppaniasi olemaan juomatta. Yllättävän moni alkoholisti sinnitteleekin joulun selvinpäin.

Niin sinnitteli aikoinaan minunkin puolisoni. Olin topakka vaimo ja tein selväksi, että jouluna et ryyppää.

Eikä Mika ryypännyt. Rennoksi joulu ei muuttunut silti. Kukaan perheestämme ei voinut yhtään paremmin sen vuoksi, että Mika oli muutaman päivän ryyppäämättä.

”Vähintä, mitä alkoholistin puoliso voi tehdä, on kysyä lapsilta, miltä joulu heistä tuntuu.”

Vähintä, mitä alkoholistin puoliso voi tehdä, on kysyä lapsilta, miltä joulu heistä tuntuu. Itse en uskaltanut. Taisin pelätä vastausta.

Sen sijaan paikkailin kireää tunnelmaa ostamalla hirveästi lahjoja. Halusin niin kovasti, että lapsille jäisi onnelliset muistot. Osittain heille jäikin.

Toisaalta tyttäremme jännitti jouluja niin, että hänen mahaansa sattui. Poikamme taas tarkkaili koko ajan minua ja kyseli: ’Äiti onko kaikki ookoo? Ootko itkenyt?’

Huomasin lasten reaktiot jo silloin, mutta suljin niiltä silmäni.

On epäinhimillistä vaatia, että alkoholisti pystyisi olemaan juomatta. Alkoholismi on sairaus, joka nimenomaan pakottaa juomaan. Alkoholisti juo, vaikka ei haluaisi.

Eikä hän voi juoda vain lasillista ruuan kanssa, vaikka kuinka lupaisi. Lasillinen on aina tonkallinen.”

3. Lakkaa syyllistämästä. Tee kumppanillesi selväksi, että hän tarvitsee apua.

”Alkoholi muuttaa ihmisen aivoja, ajattelua, persoonallisuutta ja tunteita. Alkoholisti muuttuu ihmiseksi, jota et enää tunne.

Kyse on sairaudesta. Hyväksy se. Lakkaa syyllistämästä, nalkuttamasta, kontrolloimasta ja hokemasta, että mikään ei ikinä muutu ja taas se pilasi jouluni. 

”Muista, että et ole vastuussa kumppanisi juomisesta tai juomattomuudesta. Toista ihmistä ei voi raitistaa.”

Loputon myötäilykään ei auta. Päinvastoin se ylläpitää juomisen noidankehää.

Muista, että et ole vastuussa kumppanisi juomisesta tai juomattomuudesta. Toista ihmistä ei voi raitistaa.

Voit kuitenkin sanoa esimerkiksi näin: ’Olet rakas mutta sairas. Tarvitset apua. En voi elää kanssasi jos et hakeudu hoitoon.’”  

4. Ota vastuu itsestäsi. Suojele lapsiasi. Tarvittaessa häivy.

”Jos huomaat, että kumppanisi alkaa juoda ja joulu uhkaa muuttua turvattomaksi, kanna vastuusi. Muista, että olet perheen terve aikuinen. Käyttäydy siis niin.

Suojele itseäsi ja lapsiasi. Jos muu ei auta, lähde yöksi mummolaan, ystävälle tai hotelliin.

Tee se rakkaudella ja rauhallisesti, jos pystyt. Lapsille voi jäädä joulusta silloin hyväkin muisto. He saattavat muistaa, kuinka äiti oksensi kännissä kotona, mutta meilläpä oli sellainen isä joka nappasi meidät kainaloon ja sitten mentiin mummolaan ja kaikki oli turvallista ja hyvin. 

Jos huomaat jännittäväsi joulua vuosi toisensa jälkeen, pysähdy miettimään: Mistä on kyse? Voisiko olla niin, että kumppanisi on sairastunut alkoholismiin?

Alkoholismista voi toipua. Se on täysin mahdollista. Eroa ei ole pakko ottaa eikä perheen ole pakko hajota.

Mutta jos kumppani ei suostu hakeutumaan hoitoon pyynnöistäsi huolimatta, on vaikea jatkaa yhdessä. Alkoholismi ei parane itsestään, se vain pahenee.

”Alkoholismista voi toipua. Se on täysin mahdollista. Eroa ei ole pakko ottaa eikä perheen ole pakko hajota.”

Olet vastuussa itsestäsi ja hyvinvoinnistasi. Toipuminen alkaa siitä, että haet apua itsellesi. Se on myös ainut asia, jonka voit kumppanisi puolesta tehdä.

Hanki tietoa ja vertaistukea. Lakkaa salailemasta ongelmaa, puhu läheisillesi. Huomaat, miten paljon iloa ja energiaa vapautuu.”

5. Päätä, että ensi jouluna et ole samassa tilanteessa. 

”Vaikka tämä joulu menisi jännittäessä, voit päättää vaikka jo tänään: Ensi joulusta tulee erilainen. En suostu tähän enää.

Se on lupaus, jonka pystyt pitämään, kunhan uskallat myöntää tosiasiat ja hakea itsellesi apua.”

Oooo

Häivy nopeasti ja lopullisesti. Miksi pilata elämä juopon kanssa. Lapsetkin tykkäävä. Jääkööt juoppo juomaan itsensä hautaan. So what

  • ylös 28
  • alas 9
Alkoholistin lapsi

Mitä höpötät? Joko olet itse alkoholisti tai et tiedä alkoholismista mitään. Feminismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tiedätkö edes, mitä feminismikään on?

Alkoholisti ja koko perhe tarvitsee apua, jotta siitä selviää.

  • ylös 24
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla