Kirjojen kertomukset vievät toisiin maailmoihin ja voivat kehittää lapsen kykyä myötäelämiseen.
Kirjojen kertomukset vievät toisiin maailmoihin ja voivat kehittää lapsen kykyä myötäelämiseen.

Lukeminen lisää tutkitusti kykyä toisten ihmisten myötäelämiseen. Millaisia kirjoja lapsille kannattaisi tuoda tai lukea, jos haluaisi heistä empaattisia ihmisiä? Kysyimme vinkit lukemisen ammattilaisilta.

Empaattinen lapsi ymmärtää, miltä toisesta tuntuu ja miten toisen tunteet voi ottaa paremmin huomioon. Kykyä ymmärtää toisten tunteita tarvitaan kaikissa ihmissuhteissa.

Tutkimusten mukaan kaunokirjallisuutta ahmivat aikuiset samaistuvat muita paremmin toisten kokemuksiin. Lukemalla myös lapsi tutustuu uusiin maailmoihin ja oppii eläytymään siihen, miltä muista tuntuu.

Erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta Helsingin Kallion kirjastosta sanoo, ettei kirjojen tarvitse tuoda tunnetaitoja alleviivatusti esille ollakseen kehittäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Uskon, että kun tarina on hyvä ja hahmot samastuttavia, lapsesta tulee myötätuntoisempi ja ymmärtäväisempi ihan huomaamatta.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapsille kannattaa Tulivirran mukaan lukea monipuolisesti erilaisia kirjoja. Hän kertoo, että viime vuosina on tehty lukuisia upeita lastenkirjoja, joiden avulla voidaan käsitellä vaikeita asioita. Hän itse suosittelee lapsille luettavaksi esimerkiksi Katri Kirkkopellon kuvakirjaa Piki.

”Piki on loistavasti kirjoitettu tarina. Itkin sen luettuani noin viikon.”

”Se on hurmaavasti kuvitettu ja loistavasti kirjoitettu tarina kiusaamisesta, erilaisuudesta, rohkeudesta ja ystävyydestä. Itkin sen luettuani noin viikon. Aivan ihana teos! Myös Kirkkopellon muut teokset, kuten Molli, kannattaa lukea, oli sitten lapsi tai aikuinen.”

Katso alta Helsingin Kallion kirjaston virkailijoiden suositukset kirjoista, joita lukemalla lapsestasi kehittyy taitava myötäeläjä.

Myötätuntoa herättäviä kuvakirjoja pikkulapsille

Benji Davies: Toivo ja valas

Toivo löytää rannalta valaan ja päättää kuljettaa sen kotiin kylpyammeeseen. Vaikka hänen on hyvin vaikea erota valaasta, lopulta hän palauttaa sen takaisin mereen.

Tove Jansson: Kuka lohduttaisi Nyytiä

Arka ja yksinäinen Nyyti löytää pullopostin ja lähtee pelastamaan mörön vankina olevaa yksinäistä ja pelokasta Tuittua.

John Kelly: Pääsenkö minäkin mukaan

Ankka yrittää päästä muiden eläinten kerhoihin mukaan, mutta häntä ei kelpuuteta. Se päättää perustaa oman kerhon, jonne kaikki halukkaat ovat tervetulleita. Kirjassa korostuvat erilaisuuden hyväksyminen ja ystävyyden tärkeys.

Jutta Langreuter: Kaverit kaikesta huolimatta

Oravalapset ovat riidoissa keskenään. Kun ukkonen lähestyy, oravaveli lähtee etsimään siskojaan. Se tietää näiden pelkäävän ukkosta. Koska oravaveli pelkää itsekin ukkosta, se tietää, miltä pelko tuntuu.

Beth Sycamore: Doria etsimässä – Halitaan!

Dori-kalan on helppo samaistua vanhemmistaan eksyneen pikku saukon hätään. Kirjassa harjoitellaan myötätunnon osoittamista ja ystävien kannustamista.

Kouluikäisille sopivia lastenromaaneja

Ben Kalland: Villihaukka

13-vuotias Max löytää purjehdusretkellään loukkaantuneen haukan. Hän pelastaa sen ja aikoo kouluttaa siitä taas taitavan metsästäjän. Se ei kuitenkaan ole helppoa, mutta onneksi apuna ovat hyvä ystävä Sara ja hänen isoisänsä neuvot. Viranomaiset ja seitsemännen luokan kiusaajat heittävät kuitenkin kapuloita rattaaseen. Max oppii ymmärtämään haukkaansa sekä vanhempiaan, rauhallista isäänsä ja arkkitehtiäitiään.

Michael Morpurgo: Sotahevonen 

Albertin hevonen myydään ratsuväkeen ja lähetetään Ranskaan rintamalle, mutta Albert ei voi unohtaa rakasta ystäväänsä. Niinpä hän värväytyy ala-ikäisenä armeijaan etsimään ja hakemaan hevosensa takaisin kotiin. Kirja sijoittuu ensimmäisen maailmansodan kynnykselle. Tarina on kerrottu hevosen silmin.

E. B. White: Lotta ystäväni 

Marjan isä on menossa lopettamaan sikalan heiveröisintä pikkupossua. Marja puolustaa porsaan oikeuksia ja saa sen kasvatettavakseen. Marja tutustuu Vilpuri-possun lisäksi myös muihin navetan eläimiin. Hämähäkki Lotta auttaa Marjaa pelastamaan Vilpurin, joka meinaa joutua joulupöytään.

Torey Hayden: Pöllöpoika

Orvon Davidin ainoa kontakti koulussa on lapsinero Mab, jota kiusataan älykkyyden takia. David varastaa pöllöemolta munan ja ryhtyy Mabin kanssa hautomaan sitä. Mabin isän kehotuksista huolimatta David ei suostu luopumaan pöllönpoikasesta vaan sieppaa linnun ja vie sen kasvatuskotiinsa. Pöllö menehtyy ja Davidin maailma romahtaa. Pojan pelastus on uuden kasvatusperheen ymmärtäväinen isoäiti sekä Mabin kanssa syventyvä ystävyys.

R. J. Palacio: Ihme 

Augustin kasvot ovat epämuodostuneet, ja hän on tähän mennessä käynyt vain kotikoulua. Nyt hän on aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa, mikä samaan aikaan pelottaa ja kiehtoo häntä. Tulevatko uudet koulukaverit uskomaan, että Auggie on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojen takana? Tarina etenee monien eri kertojien äänillä ja paljastaa useita haavoittuneita henkilöitä.

Tunteiden hallitsemista ja itsetuntoa opettavia tietokirjoja

Anne-Mari Jääskinen: Mitä sä rageet?

Kirja on tarkoitettu nuorille ja varhaisnuorille. Siinä kerrotaan, mitä tunteiden kanssa voi tehdä ja mitä ne tarkoittavat. Teos toimii avaimena tunteiden maailmaan ja opettaa, kuinka tärkeää on oppia ymmärtämään niin omia kuin toisten tunteita.

Kreetta Onkeli: Selityspakki

Kirja tarjoaa vastauksia pieniin ja suuriin kysymyksiin. Se haastaa miettimään, miten itse suhtautuu erilaisiin asioihin ja ilmiöihin aina spurguista minikoviksiin ja riitelystä pitkästymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla