Sukulaisiaan ei voi valita, mutta heidän kanssaan voi tulla toimeen. Näin solmit sovun suvun kanssa.

Kesä on jäätelön, hyttysten ja monelle myös sukulaisten tapaamisen armasta aikaa. Parhaimmillaan sukupolvien yhteiset kesäriennot merkkipäivinä, häissä tai mökillä ovat antoisia ja tarinoiden kuunteleminen suvun vaiheista nautinnollista.

Mutta jos suvulla on paljon sisäisiä riitoja, voi tilanne pahimmillaan johtaa konfliktiin.

Usein sukuriitojen taustalla on perinnönjakoon liittyviä epäselvyyksiä tai yhteisen kesäpaikan kustannuksiin, töihin tai käyttöön liittyviä erimielisyyksiä. Kiistaa voi tulla myös erilaisista toimintatavoista, tietää psykologi Ann-Mari Hintikka, joka on erikoistunut perheriitojen sovitteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuka saa päättää?

Perinnönjakoon ihmiset suhtautuvat yleensä tunnepitoisesti, koska sen kautta he arvioivat omaa tärkeyttään vanhemmille tai muille sukulaisille. Yhteisellä kesäpaikalla harvemmin käyvistä voi tuntua, ettei heidän tarvitse osallistua kustannuksiin yhtä paljon kuin mökkiä useammin käyttävien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ristiriidat erilaisista toimintatavoista nousevat siitä, kenen pillin mukaan toimitaan. Kuka päättää milloin syödään ja mitä seuraavaksi tehdään?

Vähäpätöisiltäkin vaikuttavat asiat saattavat aiheuttaa voimakkaita tunteita, jos kokee, ettei itse saa koskaan päättää mistään.

"Näissä tilanteissa ihminen arvioi, miten hänet huomioidaan ja kuunnellaanko häntä. Jos tuntuu siltä, että sisarusten mielipiteet ovat aina tärkeämpiä kuin omat, se voi nostaa lapsuudesta kantautuvat kaunat esiin", Hintikka sanoo.

Usein juuri sisarkateus on Hintikan mukaan sukuriitojen taustalla. Aina emme edes tiedosta sisarkateutta, sillä se juontaa juurensa varhaislapsuuteen ja siihen, miten koemme tulleemme huomioiduksi ja arvostetuksi lapsena.

Sisarkateus nostattaa pintaan voimakkaita tunteita aikuisenakin, varsinkin jos lapsuuden ristiriitoja on jäänyt selvittämättä.

"Jos taustalla on tiedostamatonta sisarkateutta, voi pienimmästäkin nippeliasiasta tulla riitaa. Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, onko väleissä jotain, joka vaatisi selvittämistä."

Kerro suoraan, mikä painaa

Suvun kanssa riidellään enemmän kuin muiden, sillä sukulaisiaan ei voi valita. Siinä missä ystäviksi valikoituu ihmisiä, joiden temperamentit sopivat yhteen, voi suvussa olla aivan eriluonteisia tyyppejä.

Paras keino selvittää suvun välejä hiertävät riidat on ottaa asia reilusti puheeksi.

"Kannattaa suoraan ja avoimesti sanoa, mikä mieltä painaa. Puhu omista tunteistasi ja kokemuksistasi minä-muotoisesti. Sanat aina, ikinä ja ei koskaan ovat kiellettyjä, koska silloin toinen kuulee vain syytöksiä", Hintikka sanoo.

Yhtä tärkeää on pyrkiä aidosti kuuntelemaan vastapuolta ja löytämään kompromisseja.

"Vaikka puhutaankin tunteista, kannattaa miettiä ratkaisuja."

Suvulle sähköpostia

Ann-Mari Hintikka uskoo, että suurin osa ihmisistä - ne kaikista hankalimmatkin sukulaiset - tahtovat selvittää välit ja viettää aikaa mukavasti yhdessä. Hänen 30 vuoden mittaisen perheterapeutin uransa aikana suurin osa perhe- ja sukuriidoista on ratkennut.

"Puhuminen asioista, joista on vuosikausiin vaiennut, on ensin ahdistavaa. Se voi tuoda mieleen lapsuuden kokemuksia. Suurin osa meistä kuitenkin haluaa ratkaista riidat ja voida paremmin."

Jos sukulaisten kanssa tulee kinaa aina samoista asioista, kuten kuka laittaa ruuan milloinkin tai yöpyy missäkin mökissä, kannattaa näistä asioista sopia etukäteen. Hintikka kehottaa soittamisen sijaan lähettämään sähköpostia.

"Sähköpostia lukiessaan ihminen säätelee samalla tunteitaan, ja saa vastata rauhassa. Puhelimessa tulee helpommin närää. Lisäksi sähköposti on tasapuolinen viestintäväline: sen voi lähettää samaan aikaan monelle."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2016.

Karvaasti pettynyt ja loukkaan...

Jos vastapuoli on sellasia jokka luulee saavansa ja voivansa tehdä ja sanoa mitä tykkää, eikä nää mitään väärää tekemisissään. Näin on minulle ja perheelleni käynyt. Välit ollu poikki jo vuosia. En tarvitse sellasia ihmisiä elämääni myrkyttämään, vaikka lähisukua ovatkin miehen puolelta.

Elämänvale-paras vale

Kai sellaiset perhe- ja sukusotkut selviävätkin, jossa ollaan menty terapeutille puhumaan. Silloin on oikeasti ollut halu selvittää asia. Monessako perheessä näin on?

Uskoisin, että oma perheeni ei ole ainutlaatuinen siinä, että kaikki mahdollinen yritetään aina lakaista maton alle, minkään ei saa keikuttaa sitä hataraa kulissia siitä, että asiat ovat kunnossa. Sillä jos jotain kohtaa alkaa purkaa, voi se romahduttaa koko kuvion. 

Mistä tällainen johtuu, voi vain arvailla. Itse kokisin, että kun on oppinut elämään tukahduttaen kaikki omat toiveensa perinteiden, paikalliskulttuurin (ettei tulis vaan naapureille mitään sanomista), väärien odotusten, oman epävarmuuden yms. vuoksi, niin sellaista elämänkestänyttä umpiota ei missään nimessä saa naarmuttaa, sillä silloinhan ihmiset voisivat joutua kohtaamaan itsensä!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla