Jos lapsi joutuu pelkäämään kotonaan, hän on jatkuvassa stressitilassa. ”Pitkään jatkunut stressi on yhteydessä moniin sairauksiin ja mielenterveysongelmiin”, sanoo perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Johanna Matikka.
Jos lapsi joutuu pelkäämään kotonaan, hän on jatkuvassa stressitilassa. ”Pitkään jatkunut stressi on yhteydessä moniin sairauksiin ja mielenterveysongelmiin”, sanoo perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Johanna Matikka.

Liian herkästi ajatellaan, että kaikki sisarukset nahistelevat silloin tällöin. Sisarusten välinen väkivalta on luultua tavallisempaa ja voi jättää pahoinpideltyyn syvät jäljet, sanoo perheväkivaltatyön asiantuntija Johanna Matikka.

Minulla on 2,5 vuotta vanhempi veli, joka koki oikeudekseen kasvattaa minua ja pikkuveljeä fyysisin keinoin. Takoi ’järkeä päähän’ milloin puujunalla, milloin pesäpallomailalla ja kerran puisella tuolilla. – kommentti Meidän perhe -lehden keskustelupalstalla.

Isoveli pahoinpiteli minua koko lapsuuden ajan muun muassa, jos katsoin väärää tv-ohjelmaa tai olin hyvä jossain. Viimeisen pahoinpitelyn aikaan olimme aikuisia. Opin, ettei minulla ole ihmisarvoa, ja pelkäämään onnistumista. Pitkän terapian jälkeenkin ihmissuhteet ovat vaikeita.  – nimimerkki Pikkusisko Helsingin Sanomien mielipidepalstalla.

Sisarusten välinen väkivalta on paljon tavallisempaa kuin ymmärretään, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija Johanna Matikka.

Ilmiö jää usein tunnistamatta, koska sitä pidetään normaalina ja tavallisena. Kaikkihan nahistelevat silloin tällöin, ajatellaan.

Oikeasti sisarussuhteisiin pätevät ihan samat säännöt kuin kaverisuhteisiinkin.

”Miksi sisaruksia saisi satuttaa, jos kavereitakaan ei saa?” Johanna Matikka kysyy.

”Sisarusten välillä on aina tunteita. Aggressio on yksi tunne, mutta sen säätelyyn lapsi tarvitsee vanhempien tukea. On vaarallinen ajatus, että lapset selvittäkööt riitansa itse.”

”Miksi sisaruksia saisi satuttaa, jos kavereitakaan ei saa?”

Koska sisarusten välistä väkivaltaa ei usein tunnisteta, siihen ei osata puuttua yhtä systemaattisesti kuin muuhun väkivaltaan. Avun piiriin saatetaan hakeutua aivan muista syistä, esimerkiksi lasten levottomuuden, pelkojen, oppimisvaikeuksien, uniongelmien tai kaverisuhteiden ongelmien takia.

”Jos avun piirissä osataan kysyä, voi käydä ilmi, että perheessä on ollut pitkään sisarusten välistä väkivaltaa, jota ei ole tunnistettu. On puhuttu riitelystä tai nahistelusta.”

Mistä väkivallan tunnistaa?

Sisarusten välistä väkivaltaa on monenlaista, aivan kuten kaikkea väkivaltaa – henkistä, fyysistä, seksuaalista, taloudellista, uskonnollista, sosiaalista.

”Hyvin pienillä lapsilla väkivalta voi olla sitä, että aggression tunteen käsittelyyn tarvitsee vanhempien apua. Kouluikäisillä ja varhaisteineillä väkivalta voi saada muitakin muotoja – esimerkiksi seksuaalisia tai taloudellisia. Sisarus voi viedä viikkorahat tai painostaa johonkin”, Johanna Matikka sanoo.

Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi toisen halveeraaminen, mitätöinti, naljailu ja haukkuminen, kuten ulkonäön negatiivinen arvostelu. Se syö itsetuntoa, oman arvon tunnetta ja luottamusta ihmissuhteisiin.

”Väkivalta on kaikkea sitä, minkä on tarkoitus satuttaa. Aivotutkimus on osoittanut, että satuttavat sanat aiheuttavat aivoissa saman reaktion kuin lyönti”, Matikka sanoo.

”Väkivalta on kaikkea sitä, minkä on tarkoitus satuttaa.”

”Loukkaukset voivat tuntua erityisen pahalta, koska sisarukset tuntevat toisensa niin hyvin. Sisarussuhteet ovat elämän pisimpiä ihmissuhteita. On surullista, jos niissä on vallan väärinkäyttöä.”

Väkivaltaa kokenut lapsi saattaa eristäytyä muista tai menettää mielenkiinnon asioihin, joista sai ennen iloa.
Väkivaltaa kokenut lapsi saattaa eristäytyä muista tai menettää mielenkiinnon asioihin, joista sai ennen iloa.

Mistä sisarusväkivalta johtuu?

Sisarusten väliseen väkivaltaan on monia syitä. Joskus vanhemmat ovat niin paljon poissa kotoa, etteivät he näe pahoinpitelyä. Joskus vanhempien oma suhde on väkivaltainen, ja se heijastuu myös lapsiin.

Joskus vanhempi ei edes tunnista väkivaltaa, koska on tottunut samaan omassa lapsuudenperheessään. Joskus puuttumiseen ei ole voimia esimerkiksi oman päihdeongelman takia.

”Sisarusten välinen väkivalta on harvoin irrallinen ilmiö. Se heijastaa perheen muita vuorovaikutustaitoja, arvoja ja tapoja. Jos perheessä on esimerkiksi tiukat sukupuoliroolit, se voi heijastua lapsiin”, Matikka sanoo.

Joskus vanhemmat eivät osaa puuttua, vaikka tajuaisivat jonkin olevan pielessä.

”Voi hyvin olla, että nahistelua myös vähätellään. Niin käy aikuisten välisessä väkivallassakin. Ajatellaan viimeiseen asti, että vika on minussa.”

Joskus vanhemmat eivät osaa puuttua, vaikka tajuaisivat jonkin olevan pielessä. Silloin tarvitaan ulkopuolista apua, jota saa esimerkiksi perheneuvolasta.

Trauma jättää jäljen

Veljet olivat minua isompia ja voimakkaampia. Vaikka panin tosi lujaa hanttiin, en voinut heille paljon mitään. Meillä kotona vallitsivat viidakon lait eli vahvin voittaa. Tämä vei uskoni ihmisten hyvyyteen, oikeudenmukaisuuteen ja etenkin perhe-elämään niin, että jäin vapaaehtoisesti lapsettomaksi. – kommentti Meidän perhe -lehden keskustelupalstalla.

Väkivalta jättää jäljen, jonka muistaa aikuisenakin. Se nostaa stressihormoni kortisolin tasoa ja laskee itsetuntoa. Väkivaltaa kohdannut lapsi voi olla levoton, syrjäänvetäytyvä tai kärsiä oppimisvaikeuksista koulussa. Lapsi voi myös sairastua masennukseen tai tuntea ystävyyssuhteiden solmimisen vaikeaksi.

Jotkut pakenevat tilannetta olemalla paljon poissa kotoa. Se voi ajaa väärään seuraan tai päihteiden pariin.

”Kaikki eivät halua perustaa omaa perhettä, koska muistot ovat niin kipeitä.”

Jos väkivaltaan ei puututa, lapsi voi tuntea itsensä näkymättömäksi perheessään. Jotkut traumatisoituvat niin, etteivät halua koskaan perustaa omaa perhettä.

”Meillä on paljon romanttisia ajatuksia perheestä. Puhutaan synnytystalkoista, mutta kukaan ei puhu siitä, mitä tapahtuu heille, joille koti, sisarukset ja vanhemmat ovat kaikkein hirveimpiä. Siitäkin pitäisi osata puhua. Kaikki eivät halua perustaa omaa perhettä, koska muistot ovat niin kipeitä”, Johanna Matikka sanoo.

Matikan mukaan on tärkeää, että väkivalta osataan nimetä.

”Sisarussuhteissakaan ei saa lyödä tai purra. Siihen pitää jaksaa systemaattisesti puuttua.”

Tunnista ja toimi

Miten tunnistan sisarusväkivallan?

Puutu tilanteeseen aina, jos:

1. Lapsi pelkää.

2. Lapsi alkaa oireilla esimerkiksi eristäytymällä, menettämällä mielenkiinnon asioihin, joista sai aiemmin iloa, tai käyttäytymällä itse aggressiivisesti.

3. Sisarussuhteissa on vallan väärinkäyttöä tai alistamista.

4. Näet mitä tahansa väkivaltaa.

Miten toimin?

Leikki-ikäinen lapsi ei osaa vielä säädellä aggressiotaan. Hän tarvitsee siihen vanhempien apua.

Kun väkivaltaisen käytöksen tunnistaa, lasta voi opettaa muuttamaan vuorovaikutustaan. Se vaatii systemaattista ohjausta, aivan kuten potalle opettelu tai tutista vieroittaminen.

”Lapselle pitää opettaa, että suuttuminen ei ole väärin, mutta lyöminen on, ja kertoa, miten muuten suuttumusta voi ilmaista”, Johanna Matikka sanoo.

Väkivaltaa ei koskaan kitketä väkivallalla. ”Sen kitkeminen vaatii vanhempien yhteistyötä. Molempien pitää ajatella, että tämä on ongelma ja tähän pitää puuttua.”

Mistä saan apua?

Ulkopuolinen apu on tarpeen ainakin silloin, jos väkivalta on jatkunut vuosia ja lapset ovat jo kouluikäisiä.

Apua saa esimerkiksi perheneuvolasta, Ensi- ja turvakotien liitosta, Nettiturvakodista ja Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Paskaperhe

Sisarusten välinen väkivalta jää usein piiloon – asiantuntija: ”On vaarallinen ajatus, että lapset selvittäkööt riitansa itse”

Vihdoinkin asiasta puhutaan. Meillä tavallinen tarina; väkivaltainen ja äkkipikainen isoveli, jonka väkivaltaisuutta minua kohtaan vähäteltiin, "Pojat ovat poikia" tai "Oma vika, älä ärsytä sitä". Opin kyllä puolustautumaan nyrkit pystyssä, mutta syvällä sisimmässä on jatkuva epävarmuus, sillä veljen viha syttyi milloin mistäkin. Vasta aikuisena tajusin, että minulla on pahoinpidellyn ihmisen persoonallisuus. Miten vanhemmat eivät tajunneet, että kaikki ei ole ok, jos 2 v vanhempi isoveli...
Lue kommentti
tk

Sisarusten välinen väkivalta jää usein piiloon – asiantuntija: ”On vaarallinen ajatus, että lapset selvittäkööt riitansa itse”

Minulla reilu 4 vuotta vanhempi isoveli, itse olin todella pienikokoinen tytöksikin, hakkasi ja potki pahasti usean kerran. Kukaan ei suojele jos vanhemmat on aivottomia kusipäitä "on normaalia että sisarukset nahistelee" on vastaus siihen kun potkitaan ja lyödään henkihieveriin puolta pienempi sisko...kurkusta nostetaan ylös ym. Kun asian joskus tuonut esiin "miten kehtaat veljestäsi puhua pahaa" vaikka olen vain kysynyt että miksi sallitte tämän. Vanhempien mielestä normaalia sisarusten...
Lue kommentti

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.