Kaksi tai kolme tällaista perätysten ja hengittämättä. Jo hikka lähtee!
Kaksi tai kolme tällaista perätysten ja hengittämättä. Jo hikka lähtee!

Nikottelu loppuu kyllä itsestäänkin, mutta ei sitä jaksaisi jäädä odottelemaan. Tässä kymmenen keinoa, joilla saat hikan talttumaan.

Että se (hik) voikin olla (hik) ärsyttävää. Syöt liikaa tai liian nopeasti tai juot jotain hiilihappoista, ja johan alkaa nikotuttaa. Tai sitten hikka alkaa, kun syö jotain hyvin kuumaa tai hyvin kylmää tai kun on tullut maistettua hyviä juomia hyvässä seurassa.

Hikka on kuin tahdosta riippumatonta sisäänhengitystä.

Teknisesti hikka syntyy näin: Tavallisesti pallealihas supistuu hallitusti ja täyttää keuhkot rauhallisesti ilmalla, mutta esimerkiksi ahmimisen jälkeen se alkaakin supistella tahattomasti ja äkkinäisin liikkein. Se on kuin äkillistä, tahdosta riippumatonta sisäänhengitystä. Hik-ääni tulee siitä, kun pallean supistukset painavat kurkunkannen äänihuulia vasten ja ilman virtaus keuhkoihin katkeaa yhtäkkiä.

Hikan olemassaololle ei ole keksitty järkevää syytä. Silti kaikenikäiset nikottelevat joskus, jopa sikiö kohdussa. Hikkaa esiintyy myös muilla nisäkkäillä, kuten kissan- tai koiranomistajat hyvin tietävät. Jotkut tutkijat ovat esittäneet teorian, että hikka olisi muinaisjäänne ajoilta, jolloin eläimet alkoivat siirtyä vedestä maalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos hikka on jatkunut kaksi vuorokautta, on syytä käydä lääkärissä tarkistuttamassa, voisiko se johtua jostakin sairaudesta.

Vaikka nikottelu ärsyttää, siitä ei ole erityistä haittaa, paitsi jos se pitkittyy. Jos hikka on jatkunut kaksi vuorokautta, on syytä käydä lääkärissä tarkistuttamassa, voisiko se johtua jostakin sairaudesta. Myös usein toistuvan nikottelun syy on hyvä tutkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä hikka loppuu itsestään muutamassa minuutissa, mutta mieluiten siitä pääsisi eroon mahdollisimman nopeasti. Konsteja sen häätämiseksi riittää. Tässä 10 kokeiltua keinoa, joista voi antaa ainakin yhden takuun: jokainen niistä on tehonnut ainakin jollekulle.

1 Pidättele hengitystä

Tästä se yleensä alkaa. Nopein ja missä tahansa toteutettavissa oleva keino on pidätellä hengitystä ja laskea samalla viiteenkymmeneen. Olennaista on olla hengittämättä tarpeeksi kauan. Kymmenen sekuntia ei riitä lopettamaan hikkaa.

2 Pidättele hengitystä ja juo vettä

Tämä on rikastettu versio edellisestä. Hikka talttuu useimmiten, kun juot kaksi tai kolme lasillista vettä hengittämättä välillä.

3 Juo vettä lasin ulkolaidalta

Tämä vaatii sen verran akrobatiaa, että nikottelu voi unohtua jo suoritusasentoon vääntäytyessäsi. Ensin pitää taivuttaa päätä niin alas, että saat huulet osumaan lasin ulkolaitaan. Sitten on kallistuttava vielä sen verran eteenpäin, että pystyt hörppäämään kulauksen vettä ja nielemään sen.

Hikka on loistava syy ottaa luvan kanssa lusikallinen makeaa.

4 Nielaise lusikallinen sokeria

Juu, luit oikein. Hikka on loistava syy ottaa luvan kanssa lusikallinen makeaa. Hieno sokeri on hyvä vaihtoehto, mutta jotkut väittävät, että lusikallinen tahmaista maapähkinävoita toimii paremmin.

5 Työnnä kieli ulos suusta

Ujuta se niin pitkäksi, kuin suinkin saat. Tähän pätee sama kuin edelliseenkin konstiin: kun kerrankin saa luvan kanssa tehdä… Hulluinta on, että se saattaa tosiaan lopettaa hikan.

6 Puhalla paperipussiin

Pitkä rauhallinen puhallus. Pussi täyteen ilmaa. Ennen suositeltiin, että niin nikottelijat kuin ylihengittävätkin koettaisivat helpottaa oiretta hengittämällä paperipussiin. Sittemmin lääkärit ovat tulleet siihen tulokseen, ettei hiilidioksidin hengittäminen ole kaikille aivan riskitöntä.

7 Pyydä kaveria säikäyttämään sinut

Tätä kannattaa ehkä käyttää harkiten, etenkin jos tiedät kaverin harrastavan ronskeja kepposia. Hämmästyttävän usein konsti silti toimii. Jos siis paperipussiin puhaltaminen ei saanut hikkaasi loppumaan, kaverisi voi kokeilla posauttaa täyteen puhalletun pussin rikki selkäsi takana.

Paina sormet korviisi ja juo pillillä lasillinen vettä.

8 Hiero kielellä kitalakea

Tämä keino on niille, joiden oksennusrefleksi ei ole kovin vahva. Pidättele hengitystä ja hiero kielelläsi kitalakea niin takaa kuin pystyt. Voit käyttää hierontaan myös vanupuikkoa, kunhan muistat pyyhkiä kitalakea hyvin lempein liikkein.

9 Tuki korvat ja juo vettä

Tähän tarvitset lisävarusteeksi juomapillin. Paina sormet korviisi ja juo pillillä lasillinen vettä.

10 Tuki korvat ja nenä ja juo vettä

Eikö lähtenyt vieläkään? Nyt kaikki aseet käyttöön! Tuki korvat peukaloilla ja purista nenä tukkoon etusormien väliin. Sen jälkeen juo pillillä lasillinen vettä, hitaasti, hengittämättä. Jo on kumma, jos ei hikka tokene.

Tietävä

Tehokkain keino on juoda vettä hengittämättä. Tämän jälkeen on hengitettävä rauhallisesti, ettei hengityksen epätasapaino palaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla