Moni ikänäköinen koettaa pärjätä muutaman euron maksavilla halpislaseilla mahdollisimman pitkään. Mitähän silmät siitä tuumaavat?

Kun ikänäkö alkaa vasta alustavasti oireilla, ei millään viitsisi lähteä silmälääkäriin. Marketeista saa lukulaseja muutamalla eurolla, mutta miten kauan niihin uskaltaa turvautua? Pilaavatko ne lopulta silmät kokonaan?

"Eivät pilaa", sanoo vastaava optikko Hemmo Salo Silmäasemalta.

"Silmä ei huonone, vaikka millaisten pullonpohjien läpi katselisi. Näkeminen vain on vaivattomampaa oikeilla, yksilöllisesti tehdyillä silmälaseilla, joihin on korjattu mahdollinen hajataittoisuus, silmien eriparisuus ja silmäterien väli."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hemmo Salo muistuttaa, että halpislasit tehdään valamalla, samalla tekniikalla kuin vaikka ämpärit. Teknisesti ne eivät olekaan silmälasit vaan kaksi suurennuslasia, joista lähtee sangat korvan taakse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On tosi hyvää tuuria, jos niiden mitat sattuvat olemaan kohdallaan. Varalaseina ne kuitenkin toimivat hyvin", Hemmo Salo kertoo.

aina vaan käyhempi sairaanhoitaja

Sitä tämä kiky teettää! EI ole enää varaa mennä kalliille silmälääkärille vaikka leikatut silmäni lääkärin reseptin laseihin vaativatkin. Muutaman euron markettilaseilla pitää yrittää pärjätä, vaikka sairaanhoitajan työssäni melko tärkeää olisikin saada selvää esim. iv. lääkkeiden käyttöohjeista ja etiketeistä. Siinä on ihmisten henki kyseessä jos tulee pilkkuvirhe vaikkapa infuusion annettavan sydänlääkkeen kohdalla. Lomarahoista vietiin iso osa, päivää sen kun pidennetään ja esim. asumistuki ym. on jo leikattu minimiiin. Eipä näillä sh:n palkoilla mitään silmälääkärinkäyntejä enää harrasteta. Ne jää nyt parempiosaisten iloksi.

  • ylös 13
  • alas 6
Erikoissairaanhoitaja

nimim siivooja kirjoitti:
aina vaan käyhempi sairaanhoitaja kirjoitti:
Sitä tämä kiky teettää! EI ole enää varaa mennä kalliille silmälääkärille vaikka leikatut silmäni lääkärin reseptin laseihin vaativatkin. Muutaman euron markettilaseilla pitää yrittää pärjätä, vaikka sairaanhoitajan työssäni melko tärkeää olisikin 'saada selvää esim. iv. lääkkeiden käyttöohjeista ja etiketeistä. Siinä on ihmisten henki kyseessä jos tulee pilkkuvirhe vaikkapa infuusion annettavan sydänlääkkeen kohdalla. Lomarahoista vietiin iso osa, päivää sen kun pidennetään ja esim. asumistuki ym. on jo leikattu minimiiin. Eipä näillä sh:n palkoilla mitään silmälääkärinkäyntejä enää harrasteta. Ne jää nyt parempiosaisten iloksi.

Just. Saanko udella, että minkä suuruinen on niin huono sairaanhoitajan palkka, millä ei itselle asianmukaisia laseja pysty kustantamaan? Aika kamalaa jos tulee hoitovirheitä sen vuoksi, ettei ole sen vertaa viitsinyt muista menoista säästää.


Itse teen erikoissairaanhoidossa päivätyötä. Tilipäivänä kilahtaa 1700 euroa käteen. Kun tästä olen kaikki pakolliset laskut (vuokra, sähkö, puhelin x 5, vesi, vakuutukset ja matkakulut maksanut jää ruokaan itselle ja neljälle lapselle (yli 16 vuotiaat opiskelijat) 400 euroa. Meillä ei kukaan harrasta mitään maksullista. Ruoka ei ole eineksistä ja vaatteet on kirppareilta. Bussit ei kulje täältä takahikiältä ja töihin on päästävä 35 km matka suuntaansa (ihan pyörällä ei jaksa joka päivä sotkea, varsinkaan talvisin). Tästä muutamasta satasesta maksetaan vielä yllättävät menot ja esimerkiksi terveyskulut, opiskelijoiden kirjat jne. Kumma kun näitä "besservissereitä" hoitajien todellisista palkoista aina riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla