Tekeekö mieli kokeilla flunssaan esivanhempien aikaisia luonnon rohtoja? Männynhavutee syntyy helposti.

Mänty tuntuu olevan varsinainen luontoäidin tehokuuri flunssaan. Näin ainakin voi päätellä kasvitieteilijä Sinikka Piipon kirjasta Elinvoimaa puista (Minerva 2017).

Vai miltä tämä mainelista kuulostaa: Mänty piristää keuhkoputkien limakalvon värekarvoja ja auttaa irrottamaan limaa yskässä. Se torjuu viruksia ja bakteereja, parantaa ääreisverenkiertoa, lievittää kipuja ja lämmittää.

Kaiken hyvän päälle männynhavuissa on C-vitamiiniakin lähes kuusi kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta miten mäntyä nautitaan? Koska harvalla on jemmassa viimekeväisiä männynkerkkiä, helpoin tapa valmistaa flunssarohtoa on tee. Se käy näin:

  • Riivi pari kourallista neulasia tai havuja puhtaalla paikalla kasvavasta männystä. Muista kysyä maanomistajalta lupa!
  • Pudota neulaset teepannuun ja kaada päälle noin litra kiehautettua vettä.
  • Hauduta neulasia, kunnes niiden väri alkaa haalistua.
  • Kaada juoma mukiin sihdin läpi.
  • Varaudu lisäämään juomaan runsaasti hunajaa tai sokeria: sellaisenaan mäntytee maistuu lähinnä pihkalta. Voit puristaa sekaan myös sitruunan mehua.
  • Huom! Nauti mäntyteetä vain silloin tällöin. Männynneulasten haihtuvat öljyt voivat olla haitallisia pitkäaikaisessa käytössä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Elkku

Pohjois-suomalainen yrittäjä Arctic Warriors tekee kuusenkerkkäjauhetta, jota on helppo sujauttaa ruokaan kuin ruokaan.  Ostin sitä messuilta marraskuussa, mutta löytyy varmasti luontaistuotekaupoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla