Hampaiden harjaaminen on jokapäiväistä rutiinia, mutta pitäisikö suuta huoltaa muutenkin? Suu kiittää, kun muistat myös säännölliset ja terveelliset ateriat. 

1. Harjaa hampaat aamuin illoin 

Pese hampaat kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Muista, että hampaiden harjaus ei ole voima- vaan tekniikkalaji. Riittävän pienellä harjalla pääset ahtaampiinkin paikkoihin. Pese hampaita kaksi minuuttia kerrallaan, ja harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ienrajaa myötäillen.  

Fluoripitoinen hammastahna vähentää hampaiden reikiintymistä. Fluori suojaa hampaita, joten kaikkea hammastahnaa ei tarvitse purskutella pois hampaiden pesun päätteeksi.   

2. Puhdista hampaiden välit 

Hampaiden päivittäiseen hoitoon kuuluu myös hammasvälien puhdistaminen. Sen voi tehdä hammaslangalla, hammasväliharjalla tai hammastikulla.

Hammaslankoja on monenlaisia: litteitä, ohuita, vahattuja. Suorita lankaus kerran päivässä ennen hampaiden pesua. Hammasväliharjalla voi puhdistaa suuremmat hammasvälit, ja yhtä harjaa voi käyttää useamman kerran. Sitä käytetään saman tapaan kuin kertakäyttöistä hammastikkua. 

3. Pese tarvittaessa kielikin 

Jos syljen eritys on vähentynyt tai kielen pinta on kovin uurteinen, kieleen voin kertyä vaaleaa bakteerikatetta. Silloin suussa voi olla tunkkainen, paha maku ja haju, ja myös kieli kannattaa puhdistaa. 

Puhdista kieli kevyesti harjaamalla tai kaapimalla kielen takaosasta kärkeen päin. Käytä pehmeää, lämpimään veteen kostutettua hammasharjaa tai kielen puhdistamiseen tarkoitettua kaavinta. Myös lusikka käy puuhaan hyvin. 

4. Noudata säännöllisiä ruokailuaikoja 

Syömiset ja juomiset kannattaa keskittää ruoka-aikoihin. Kun ateriarytmi on säännöllinen, suu saa välillä levätä ja sylki ehtii neutraloida suun happamuutta. Vältä napostelua aterioiden välillä.

Kun syöt makeaa, tee se muiden aterioiden yhteydessä.

Syö monipuolisesti, ja pidä huolta, että syöt myös pureskeltavaa ja kuitupitoista ruokaa, kuten kasviksia ja juureksia. Pureskeltava ruoka lisää syljen eritystä, mikä auttaa hampaita korjaamaan happohyökkäyksen aiheuttamia vaurioita.

Sokeria ja happoja sisältävät ravintoaineet aiheuttavat hampaiden reikiintymistä, joten kun syöt makeaa, tee se muiden aterioiden yhteydessä. Liian usein toistuva makean syöminen aiheuttaa suussa happohyökkäyksiä. Aterioiden jälkeen on hyvä syödä ksylitolia, joka ehkäisee hampaiden reikiintymistä. 

5. Juo vettä 

Juomat huuhtelevat suun limakalvoja ja hampaita ja tuovat suuhun sen terveyttä ylläpitäviä aineita. Juo janojuomaksi vettä ja vältä sokeria sisältäviä juomia.

Happamat juomat voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota eli kulumista. Happamia juomia ovat esimerkiksi virvoitusjuomat, light-juomat, urheilu- ja energiajuomat ja mehut. Tavallinen, maustamaton kivennäisvesi on turvallinen vaihtoehto eikä aiheuta eroosiota. Teetä ja kahvia voi juoda kohtuudella päivittäin. 

Lähteet: Suuhygienisti Anne Ukkola, terveyskirjasto.fi, hammaslaakariliitto.fi.

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.