Jos pitäisi naaman peruslukemilla koko ikänsä, ryppyjä tulisi vähemmän. Ei silti kannata yrittää, neuvoo lääkäri.
Jos pitäisi naaman peruslukemilla koko ikänsä, ryppyjä tulisi vähemmän. Ei silti kannata yrittää, neuvoo lääkäri.

Vanheneminen ei ole pelkkiä numeroita. Erikoislääkäri Ari Rosenvall vastaa kolmeen kysymykseen iän merkeistä.

Mistä rypyt tulevat?

Mekaanisesti se tapahtuu niin, että ihon sidekudoksen kollageeni ja elastaani vähenevät ja niiden laatu heikkenee. Juuri nuo proteiinit huolehtivat ihon kimmoisuudesta.

Ulkoisia syitä ovat aika ja auringonvalo. Ne jouduttavat sidekudosmuutoksia. Myös perimä vaikuttaa siihen, miten paljon ryppyjä tulee, ja tupakointi vanhentaa ihoa nopeasti.

Kimmoisuutta vähentää sekin, että ihon pitää liikkua. Jos pitäisi kasvot peruslukemilla koko ikänsä, ryppyjä tulisi vähemmän. Ei kannata yrittää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi hiukset harmaantuvat?

Hiuskarvojen sisälle tulee ilmakuplia, jotka saavat hiukset näyttämään vaaleammilta, joskus aivan valkoisilta. Se on aika pitkälti perinnöllinen ominaisuus. Toisilla on taipumus ilmakupliin, toisilla ei. Usein selvimmin harmaantuvat tummatukkaiset. Se liittyy hiuskarvan laatuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos hius alkaa kasvaa tummana, se ei kesken kaiken vaihda väriään: harmaa hius kasvaa harmaana tyvestä asti. Sen takia huomamme ensin vain muutaman harmaan hiuksen, kun jotkut hiusnystyistä alkavat tuottaa ilmakuplallisia karvoja.

Rikkooko vanhuus nivelet?

Usein puhutaan kulumasta, ikään kuin nivelet kuluisivat huonoon kuntoon liiallisen käytön takia. Se on harha, jolla voi olla vakavia seurauksia. Todellisuudessa nivelrusto tuhoutuu kaikkein nopeimmin liikkumattomuudessa, ja toinen yleinen syy tuhoutumiseen ovat tapaturmat.

Perintötekijät toki vaikuttavat paljon siihen, pysyvätkö nivelet kunnossa, mutta liikunta on paras keino ehkäistä nivelongelmia.

Huippu-urheilu toistuvine vammoineen ei ole hyvästä, ja liikkumattomuus ei ole hyvästä. Molemmilla voi pilata kroppansa.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla