Asiantuntijan mukaan moni ruoka-aine auttaa silmien verkkokalvoa pysymään kunnossa mutta ei valitettavasti paranna näkökykyä.
Kansan keskuudessa liikkuu käsitys, että porkkana ja mustikat parantavat näköä. Vastaava optikko Hemmo Salo Silmäasemalta tietää, että molemmista on silmille hyötyä, mutta hän toppuuttelee hiukan:
"Ne eivät paranna näköä, mutta auttavat sen pysymistä normaalina", hän sanoo.
Porkkanan vaikuttava aine on beetakaroteeni, mustikoiden C-vitamiini ja flavonoidit.
"Mustikka ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja jossain määrin jopa kaihia."
Hemmo Salon mukaan näölle ovat tärkeitä myös E-vitamiini, jota saa muun muassa pähkinöistä, ja sinkki, jota tulee esimerkiksi maitotuotteista. Kaiken kaikkiaan monipuolinen ruoka pitää verkkokalvoa kunnossa.
"Mutta terävämmäksi näkö ei tule, vaikka söisi mitä. Eikä terveellinenkään ruoka vaikuta ikänäköön. Se etenee aina omaa vauhtiaan", Hemmo Salo kertoo.