Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, ovatko perusrokotukset kunnossa.
Ennen matkaa on hyvä tarkistaa, ovatko perusrokotukset kunnossa.

Tutussakin lomakohteessa voi huonolla tuurilla saada vakavan tartuntataudin. Siksi ennen lomamatkaa kannattaa miettiä, ovatko perheen rokotukset ajan tasalla.

Syöminen on matkalla melkein parasta. Ikävä kyllä se on myös tavallisin tapa saada tympeä matkaripuli tai – jos huono tuuri käy – jokin harvinaisempi vakava matkasairaus.

Matkaripulia vastaan ei ole rokotetta, mutta useita muita tauteja vastaan suojaudut parhaiten pesemällä huolellisesti käsiä ja olemalla varovainen ruokien ja juomien kanssa.

Mutta pitäisikö ennen reissua ottaa myös jokin rokotus? Mieti näitä neljää kysymystä, kun suunnittelet seuraavaa matkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1 Ovatko perusrokotuksesi kunnossa?

Jokaisella suomalaisella on oikeus saada ilmaiseksi rokotukset jäykkäkouristusta, kurkkumätää, poliota, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Ne kaikki kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jäykkäkouristusbakteeria on kaikkialla maaperässä. Kurkkumätää aiheuttava bakteeri puolestaan tarttuu syljen välityksellä myös oireettomalta taudinkantajalta. Näitä kahta tautia torjuu tetanus-difteria-yhteisrokote. Alle 65-vuotias aikuinen tarvitsee tehosterokotteen 20 vuoden välein, yli 65-vuotias 10 vuoden välein.

Tuhkarokkoepidemioita on ollut viime aikoina muun muassa Italiassa, Kreikassa ja Ranskassa.

Aikuisenkin kannattaa ottaa maksuton tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko-rokotus (MPR), jos ei ole aivan varma siitä, että on lapsena sairastanut taudit tai saanut rokotuksen niitä vastaan. Tuhkarokko tarttuu hyvin helposti hengitysilmasta, ja sitä esiintyy kaikkialla maailmassa. Epidemioita on ollut viime aikoina muun muassa Italiassa, Kreikassa ja Ranskassa.

Polio on melkein onnistuttu hävittämään maailmasta kattavien rokotuksien ansiosta, mutta ei ihan. Afrikassa ja Aasiassa on riskimaita, joihin matkustaville suositellaan tehosterokotusta. Jos matkustat Saudi-Arabiaan, sinulta saatetaan vaatia rokotustodistus.

2 Onko matkakohteessa influenssaa?

Influenssa jyllää joka hetki jossain päin maapalloa. Vaikka koti- tai kohdemaassa ei juuri sillä hetkellä tautia olisikaan, tartunnan voi saada muualta päin maailmaa tulleelta turistilta. Influenssa pilaa loman taatusti. Sen verran pitkästä, sitkeästä ja kovaoireisesta taudista on kyse.

Influenssarokotuksia alkaa saada syksyllä, kun Suomen jokavuotinen influenssakausi taas lähestyy. Lapset, yli 65-vuotiaat ja riskiryhmät saavat sen ilmaiseksi. Muut joutuvat hakemaan rokotteen reseptillä apteekista, ellei työnantaja satu kustantamaan sitä työntekijöilleen.

3 Matkustatko lavantautialueelle?

Lavantaudin voi saada vaikkapa salaatista tai vihanneksista, jotka on pesty saastuneella vedellä, tai huonosti kypsennetystä ruuasta. Oireita ovat pitkään jatkuva korkea kuume, päänsärky, huonovointisuus ja ripuli tai ummetus. Hoitoon tarvitaan aina antibiootteja.

Lavantautirokotusta kannattaa harkita, jos matkustaa Aasiassa, Afrikassa tai Etelä-Amerikassa. Koska rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, se täytyy hankkia itse joko yksityiseltä lääkäriasemalta tai reseptillä julkisen terveydenhoidon puolelta.

Rokotus ei anna elinikäistä suojaa, vaan se pitää uusia tarpeen mukaan.

4 Tiedätkö, miten suojaudut hepatiitti A:lta?

Hepatiitti A:n aiheuttaa virus, joten siihen eivät antibiootit pure. Se on maksatulehdus, jonka oireita ovat muun muassa ruokahaluttomuus, pahoinvointi, kuume ja vatsakivut. Tauti värjää virtsan tummaksi ja ihon ja silmät keltaisiksi. Oireet voivat olla lieviä – tai jopa niin vakavia, että edessä on maksansiirto. Toipuminen taudista kestää viikoista kuukausiin.

Hepatiitti A:n voi saada esimerkiksi ostereista.

Hepatiitti A tarttuu saastuneesta ruuasta ja juomasta. Sen voi saada esimerkiksi ostereista, jos niiden viljelmät ovat sijainneet lähellä viemäreiden poistoputkia. Se leviää myös kosketustartuntana likaisista käsistä sekä seksikontaktissa.

Rokotus on hyvä ottaa ainakin, jos matkustaa taudin esiintymisalueille Aasiaan, Afrikkaan tai Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Euroopassakin tautia esiintyy, joten hepatiitti A -rokotus on ihan varteenotettava varotoimenpide paljon matkustavalle. Rokote annetaan kahdessa osassa, ja se antaa näiden kahden annoksen jälkeen suojan loppuelämäksi.

Lähteet: Lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen Sanofi Pasteurilta ja matkalääketieteeseen erikoistunut työterveyshuollon erikoislääkäri Sirpa Kamppikoski-Blomqvist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla