Auringon vaaroista on tiedetty vasta hämmästyttävän lyhyen aikaa. Miten käy meille, jotka poltimme ihomme lapsena?

Kun olin lapsi, auringon ottaminen oli pelkästään terveellistä. Jos iho pääsi joskus palamaan, niin olipahan jatkossa sitä vahvempi, sanottiin.

Nyt tiedetään, että ihon toistuva palaminen lapsuudessa on yksi melanooman vaaratekijöistä, joten lapset pitää suojata auringolta erittäin hyvin. Vaan miten käy meidän, jotka poltimme ihomme monta kertaa, kun olimme pieniä?

”UV-säteilyn vaaroista on puhuttu tässä mittakaavassa vasta noin 10 vuotta, ja lähes jokainen nuori ja aikuinen on joskus polttanut ihonsa. Siitä ei kannata itseään soimata eikä ottaa isoa riippakiveä kannettavakseen”, lohduttaa ihotautien erikoislääkäri Pekka Autio Lääkärikeskus Aavasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tärkeintä on, että tästä eteenpäin suojaa ihonsa hyvin ja käy tarkistuttamassa luomensa säännöllisesti ihotautilääkärillä. Silloin voi elää ihan rauhallisin mielin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen meille sanottiin niinkin, että rusketus alkaa tarttua kunnolla vasta, kun on kerran polttanut ihonsa. Pitääkö edes se paikkaansa?

”Ei pidä, asia on päinvastoin. Palaneen ihon toipuminen kestää aikansa. Sen päivettymiskyky alkaa palautua vasta, kun vammat ovat parantuneet”, Pekka Autio kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla