Hampaiden lankaaminen tekee hyvää muullekin terveydelle.
Hampaiden lankaaminen tekee hyvää muullekin terveydelle.

Suussa voi piileskellä kavala tulehdus, joka ei anna pitkiin aikoihin oireita itsestään. Kurjinta on, että tulehdus lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen vaaraa.

No joo, edellisestä hammaslääkärikäynnistä on kieltämättä aikaa. Ei ole ollut tarvetta, koska hampaat ovat olleet ihan jees. Kyllähän sen särystä huomaa, milloin pitää varata lääkäriaika…

Tai sitten ei huomaa. Tämä on karua tutkimustietoa: yli puolella suomalaisista on suussaan krooninen tulehdus, josta he eivät välttämättä edes tiedä mitään.

Hoitamaton suun infektio saa elimistössä aikaan matala-asteisen tulehduksen, joka puolestaan lisää monien muiden sairauksien vaaraa. Se johtuu siitä, että suu on ruoansulatuskanavan alkupää. Sieltä on suora yhteys verenkiertoon ja muualle elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tästä tulee koko ajan uutta tutkimustietoa. Esimerkiksi suuret kansantaudit, kuten sydän- ja verisuonisairaudet ja kakkostyypin diabetes, ovat kytköksissä suun tulehduksiin”, kertoo hammaslääkäri ja PlusTerveyden lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ientulehdus pahentaa diabetesta ja diabetes ientulehdusta.

Kytkös ei tarkoita, että ientulehdus varsinaisesti aiheuttaisi esimerkiksi kakkostyypin diabetesta. Sen sijaan se tarkoittaa, että ientulehdus pahentaa diabetesta ja diabetes ientulehdusta.

Tekeillä on tutkimuksia, joissa selvitetään suun sairauksien yhteyttä hedelmällisyyteen, raskausajan häiriöihin ja jopa syöpiin. Suomalaisen tutkimuksen mukaan yksi suun tulehdusta aiheuttavista bakteereista voi edistää haimasyövän syntyä.

”Teho-osastoille päätyy vuodessa kymmeniä potilaita suusta alkaneen tulehduksen takia.”

Suun tulehdus saattaa myös estää sydän- tai tekonivelleikkaukseen pääsyn, koska suun bakteerit voivat kulkeutua verenkierron mukana leikkausalueelle.

”Pahimmillaan suusta levinnyt tulehdus saa aikaan verenmyrkytyksen. Teho-osastoille päätyy vuodessa kymmeniä potilaita suusta alkaneen tulehduksen takia”, Kaj Karlsson sanoo.

Ennaltaehkäisy on onneksi helppoa

Mitä varhaisemmassa vaiheessa suun tulehdus löytyy, sitä vähemmällä vaivalla ja edullisemmin sen saa hoidettua pois.

Suun sairauksien diagnostiikkakin paranee jatkuvasti. Avuksi on tullut muun muassa sylkitesti, joka voi paljastaa ientulehduksen jo ennen kuin perinteisessä hammaslääkärin tutkimuksessa löytyy mitään hälyttävää.

Varaa päivästä 5 minuuttia hampaiden puhdistamiseen.

Ja vaikka suun tulehduksilla voi olla hyvin ikäviä seurauksia, niitä on onneksi helppoa ja halpaa ehkäistä ennalta.

Näin se käy, kolme kohtaa:

Yksi: Varaa päivästä 5 minuuttia hampaiden puhdistamiseen. Se verran kuluu aikaa, kun harjaat hampaat huolellisesti fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä ja putsaat hammasvälit langalla tai hammasväliharjalla.

Kaksi: Välttele sokeria, happamia ruokia ja juomia sekä napostelua aterioiden välillä.

Kolme: Käy säännöllisesti tutun hammaslääkärin luona tarkistuttamassa, että suun asiat ovat kunnossa, ja tarpeen mukaan suuhygienistillä puhdistuttamassa hampaat.

”Sen enempää ei tarvita siihen, että suun terveys ja sitä kautta koko kansanterveys nousevat kohisten”, Kaj Karlsson kertoo.

Vierailija

Siis minkä ihmeen tutun hammaslääkärin luona tässä pitäisi käydä? Ei kaikilla ole tuttuja lääkäreitä, vai meinaatteko jotain yksityistä oma hammaslääkäriä? Julkiselle pääsee kun odottaa pari vuotta, jos ei ole jotain kauheita särkyjä.

  • ylös 13
  • alas 4
Hammaspeikko

Yksityinen maksaa hitoksee jo pelkästään tarkistus että kurkkaa sinne suuhun. 280€ Kun kurkattiin ja otettiin kuvat ja annettiin tarjous. Heti kohta oliskin päässyt jos olisi ollut 5000€ se oli edullisin tarjous. Paras lopputulos olisi maksanut 7000€. Päätin kääntyä julkisen puoleen. No hoito jatkuu puolivuosittain. Ehkä minulla on 3-5 vuoden päästä perushyvät hampaat. Täytyy tosiaan turvota poski tms että.pääset akuutisti nopeasti hoitoon kunnalliseen. Eli riskirajoille.

  • ylös 7
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla